Pääkirjoitukset

Sodan käännekohta on käsillä – Ukrainalla hyvät mahdollisuudet vapauttaa maansa hyökkääjistä

Tuhotun panssarivaunun tykkitorni Harkovassa Balaklijan kaupungin alueella. Kuva: Juan Barreto

Venäjän sotilasmahti kuviteltiin sellaiseksi, että se jyrää vääjäämättä ukrainalaisten hajanaisen ja ikivanhaan neuvostoaseistukseen pohjautuvan puolustuksen. Mitä vielä!

Paperitiikeri onkin ollut Venäjä. Nyt se pakenee häntä koipien välissä, mikä on suunnattoman hyvä uutinen kaikkialla vapaassa maailmassa. Ukrainaa ei ole tuettu turhaan, ja kaikkinaista tukemista, niin poliittista, etenkin sotilaallista kuin myös humanitääristäkin tulee jatkaa.

Venäjä saa syyttää huonosta menestyksestään vain itseään. Krimin vuoden 2014 valtauksen jälkeen Ukrainalla on ollut aikaa valmistautua vielä pahempaan. Maan itäisten osien separatisteja vastaan käydyt taistelut ovat antaneet ukrainalaisille esimakua viimeisen puolen vuoden aikana koetusta.

Sotapropagandaa ja informaatiovaikuttamista on harrastettu molemmin puolin. Edelleenkin varmaa ja riippumatonta kuvaa sotatapahtumista on hyvin vaikea hahmottaa.

Jo hyvin pian Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen ilmeni, että niin Venäjän puheet nopeasta sotilaallisesta erikoisoperaatiosta kuin myös maan tärkeimpien alueiden, kuten pääkaupungin Kiovan valtaamisesta olivat täyttä palturia.

Venäläisten suuri sotilassaattue kohti Kiovaa sodan alkuvaiheissa oli katastrofi. Venäläisille! Tavoitteena sanottiin olleen Ukrainan johdon ja ukrainalaisten taistelun symboliksi nousseen presidentti Volodomyr Zelenskyin eliminointi.

Zelenskyi sen kuin jatkaa ja hänellä on ollut etenkin viime päivinä lähes pelkästään hyvää kerrottavaa. Kääntöpuolena ovat siviiliuhrit. Venäläisten sotamenestys on murenemassa käsiin ja turhautuneita he pommittavat siviilikohteita.

Jos ei tuhansien neliökilometrien omien alueiden vapautus venäläishyökkääjien vallasta ole sodan käännekohta, niin mikä sitten? Se on kylmää faktaa.

Ukrainalaisten harhautus oli nerokas. Ensin puhutaan viikkoja vastahyökkäyksestä eteläisellä Hersonin alueella, mutta kun se tulee, suunta onkin aivan toinen: Harkova.

Ukrainassa sotamenestykseen on suhtauduttu maltillisemmin kuin yleisissä läntisissä arvioissa, joiden mukaan venäläissotilaat pakenevat sekasortoisesti ja joukkojen luottamus omaan sodanjohtoon on pohjamudissa.

Sodan seuraava vaihe voi olla jo ratkaiseva. Jo nyt näyttää siltä, etteivät taistelut jää jumiin loputtoman pitkäksi ajaksi ja Ukrainalla on hyvät mahdollisuudet vapauttaa maansa hyökkääjistä.

Uusimmat

Fingerpori

comic