Pääkirjoitukset

Sote-saagan loppu enemmän kuin toivottava

Ministeri Krista Kiuru (sd). tiistaina eduskunnassa vastaamassa opposition sote-välikysymykseen. Hallitus sai keskiviikkoisessa äänestyksessä eduskunnan luottamuksen. Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta
Ministeri Krista Kiuru (sd). tiistaina eduskunnassa vastaamassa opposition sote-välikysymykseen. Hallitus sai keskiviikkoisessa äänestyksessä eduskunnan luottamuksen. Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta

Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistä koskeva uudistus, erittäin pitkään väännetty sote on jälleen vedenjakajalla.

Kansalaisille elintärkeät palvelut on saatava jo pikaisesti tehokkaammalle ja nykyistä tasavertaisimmin toimivalle tolalle. Kuntien ja kuntayhtymien hääriessä kaikki eivät mahdu samalle tontille. Yksityisilläkin yrityksillä pitää olla roolinsa paletissa.

Sanna Marinin (sd.) hallituksen sotella tavoitellaan hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamista, parempaa palveluiden saatavuutta ja kustannusten kasvun hillitsemistä. Oikein hyvä, mutta siihen sopu sitten jääkin.

Vanhojen kaunojen kaivelu leimasi eduskunnassa käytyä välikysymyskeskustelua.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen sote tyssäsi perustuslakiin. Keskusta oli jo saamaisillaan maakuntahallintonsa ja kokoomus valinnanvapautensa.  Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana toimi nykyisin sote-salkkua tiukasti pitelevä ministeri Krista Kiuru (sd.). Keskusta istuu nyt eri rattailla.

SDP-johtoinen hallitus on suu ihmetyksestä ymmyrkäisenä: miten oppositiolle ei käy sote, joka on nyt läpäissyt perustuslakiseulan. Vastaus: uudistus ei ole pelkästään sillä perusteella hyvä.

Oppositio epäilee kokoomuksen ja perussuomalaisten johdolla tylyin sanoin soten perustaa: se ei vähennä sen paremmin kustannuksia kuin nopeuta hoitoon pääsyäkään.

Ideologiat eivät ole kadonneet politiikasta. Tämä näkyy etenkin suhtautumisessa yksityisesti tuotettujen palveluihin ja kustannuksiin. Perusteltu epäily koskee Marinin hallituksen suhtautumista kustannusten nousuun. Niiden hillitsemisen leijuu tukevasti ilmassa.

SDP:stä on tokaistu kokoomuksen aikaisemman mallin olleen ”markkinamalli”.  Vasemmistolla on eritäin paha ja jatkuva allergia yksityisesti tuotettuja palveluita kohtaan.

Kokoomuksen kehäkettu Ben Zyskowicz vastasi: ”Sipilän hallituksen mallissa köyhäkin ihminen olisi voinut mennä yksityiselle halutessaan ja hinta olisi ollut sama, mutta sehän ei demareille kelvannut.” (Yle 1.6.) Suomalaisille on kuitenkin kelvattava sellaisen soten, jonka päättäjät saavat valmiiksi. Joskus saagan on loputtava.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti