Pääkirjoitukset

Suomen koulutusmaine on katoavaista kunniaa

Korkea-asteen tutkintoja olisi vara lisätä. Kuva Aalto-yliopiston Otaniemen kampukselta. Kuva: Arttu Laitala
Korkea-asteen tutkintoja olisi vara lisätä. Kuva Aalto-yliopiston Otaniemen kampukselta. Kuva: Arttu Laitala

Puheet Suomesta koulutuksen mallimaana ovat enää vain kalpea osatotuus. Koulutustason nousu on Suomessa ollut viime vuodet vaatimatonta verrattuna moniin kilpailijamaihin.

Suomen kova koulutusmaine on pitkälti perua 15-vuotiaiden Pisa-tutkimustuloksista, jotka nekin ovat huippuvuosista laskeneet.

Tasalaatuinen ja -arvoinen peruskoulu ei kuitenkaan näytä tuottavan huippuja eikä innostavan yhtä tavoitteelliseen opiskeluun kuin monissa muissa OECD-maissa.

Perusasteen tutkinnon oli viime vuoden lopussa suorittanut 73,8 prosenttia 15 vuotta täyttäneestä väestöstä. Tutkinnon suorittaneiden osuus kasvoi yhdellä prosenttiyksiköllä edellisvuodesta. Kanta-Hämeessä osuus oli keskiarvoa heikompi: 72,4 prosenttia.

Korkea-asteen tutkinnon oli suorittanut maassa 32,2 prosenttia väestöstä, kun yliopistottomassa Kanta-Hämeessä osuus oli 28,4 prosenttia.

Korkeimmin koulutettu väestö asuu Uudellamaalla. Toista sijaa pitää Pirkanmaa. Kanta-Häme on keskitasoa ja erottuu keskiarvosta edukseen vain toisen asteen tutkintojen osuudessa.

Korkeimmin koulutettuja ovat Tilastokeskuksen koulutustilaston mukaan nyt nelikymppiset.

Naiset ovat jo vuosia näyttäneet miehille mallia opinnoissa, vaikka aktiivisuus ei näy miesten hallitsemissa palkkatilastoissa.

Ilman toiseen asteen tutkintoa on jäänyt 15–16 prosenttia joka ikäluokasta koko 2000-luvun ajan. Ilman tutkintoa uhkana on syrjäytyminen.

Hallitus pyrkii kääntämään kehityksen suunnan kasvattamalla oppivelvollisuusiän 18 vuoteen ja takaamalla toisen asteen tutkinnon maksuttomuuden.

Tosin toisen asteen opinnot eivät ole nuorilla tähänkään asti juuri keskeytyneet rahavaikeuksien vaan innon lopahtamisen vuoksi. Tärkeintä on vähentää koulupudokkaiden määrää ja lisätä opinto-ohjausta.

Maakunnan ja sen kuntien kannalta harmillista on nuorten jääminen opiskeluidensa jälkeen isoihin kaupunkikeskuksiin. Maakunnalla on profiilinnoston paikka.

Uusimmat

Fingerpori

comic