Pääkirjoitukset

Suomen on syytä vaalia suhdetta Yhdysvaltoihin

Nyt jokaisella äänellä on väliä. Yhdysvaltojen presidentinvaaleista tuli ennennäkemätön jännitysnäytelmä. Kuva: epa08798159
Nyt jokaisella äänellä on väliä. Yhdysvaltojen presidentinvaaleista tuli ennennäkemätön jännitysnäytelmä. Kuva: epa08798159

Yhdysvaltojen presidentinvaaleista tuli ennennäkemätön jännitysnäytelmä, jonka tulosta joudutaan odottamaan mahdollisesti pitkään.

Jos joku odotti Donald Trumpin tai Joe Bidenin rökelevoittoa – ja jommallekummalle tappion tunnustamista – joutui pettymään: kisasta tuli tasaväkinen ja lopputuloksesta ehkä kiistanalainen.

Keskiviikkoiltana kisaa suurvallan johtajuudesta oltiin ratkaisemassa vielä muutamassa vaa’ankieliosavaltiossa. Lopullista vaalitulosta saatetaan joutua odottamaan päiviä ja ratkaisua hakemaan lopulta tuomioistuimesta.

Valitaanpa virkaan kumpi ehdokkaista tahansa, Suomen on vaalittava suhdetta Yhdysvaltoihin.

Tulevalla nelivuotiskaudella keskeisin side suurvallan ja Suomen välillä ovat hävittäjät. Jos hävittäjiä ei tilata Yhdysvalloista, maiden suhde muuttuu väkisin – mutta mihin suuntaan? Siksi Hx-hanke on Suomelle paitsi tärkeä puolustuksellisesti, myös ulkopoliittisesti ja taloudellisesti.

Suomen hävittäjäkalusto koostuu tällä hetkellä Horneteista. Ne otettiin käyttöön vuosina 1995-2000, ja niiden elinkaareksi arvioitiin tuolloin 30 vuotta. Varsinainen hankintapäätös uusista, Hornetit korvaavista hävittäjistä, tehdään ensi vuonna.

Yhdysvallat on Suomelle muutenkin tärkeä kumppani, jonka kanssa käydään kauppaa ja tehdään myös turvallisuusyhteistyötä. Kannattaa myös muistaa, että paljon kritiikkiä keränneen Donald Trumpin aikana suhde Yhdysvaltoihin on ollut hyvin tiivis.

Yhdysvalloissa vaalipäivän hyvä uutinen oli se, että äänestys näytti sujuneen jotakuinkin normaalisti eikä tasaväkinen tilanne johtanut levottomuuksiin.

Toinen ehdottoman hyvä uutinen oli äänestysvilkkaus. Alustavien arvioiden mukaan äänensä oli antanut peräti 160 miljoonaa amerikkalaista. Yhtä korkeaa äänestysaktiivisuutta ei Yhdysvalloissa ole nähty sitten vuoden 1900.

Täpärä vaalitulos luo kuitenkin pelkoja. Presidentti Trump saattaa kiistää jopa tuloksen, jos hän näyttää jäävän vaalissa tappiolle.

Vaali-iltana presidentti ehti jo julistautua vaalivoittajaksi, syytellä vastustajiaan vilpistä ja uhata oikeustoimilla. Tilanteen kärjistymistä tunnetusti väkivaltaisessa maassa ei toivo kukaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic