Pääkirjoitukset

Suomen väestökehitys huutaa suunnanmuutosta

Syntyvyyden pieni nousu koronan jälkeen ei ole muuttanut kokonaiskuvaa. Kuva: Miisa Kaartinen
Syntyvyyden pieni nousu koronan jälkeen ei ole muuttanut kokonaiskuvaa. Kuva: Miisa Kaartinen

Ilo koronan jälkeisestä vauvabuumista näyttää jäävän valitettavan lyhyeksi. Syntyvyys ei riitä pitämään Suomen ikärakennetta kestävällä tasolla.

Tilastokeskus ennustaa synkkäsävyisesti, että alhaisena pysyvänä syntyvyydellä on kauaskantoisia seurauksia.

Pienestä noususta huolimatta kuluva vuosi on kuitenkin jo neljäs perättäinen vuosi, jona maassamme syntyy alle 50 000 lasta.

Tahti määrittää myös tulevaisuuden äitien ja isien määrää, ellei sitten maahanmuutto perustavasti kehitystä keikauta.

Niiden kuntien määrä, joissa syntyvyys päihittää kuolleisuuden, on vuosikymmen vuosikymmeneltä vähemmän. Hyvää kehityksessä on se, että ikäihmiset pysyvät entistä paremmassa kunnossa entistä pidempään.

Ennusteen mukaan alle 15-vuotiaiden määrä laskee hiljalleen, mutta yli 65-vuotiaiden määrä nousee huomattavasti. Näin huoltosuhde kasvaa, eli työvoiman ulkopuolella olevien osuus lisääntyy.

Ensi vuosikymmenellä myös koko maan väkiluku on kääntymässä hiljalleen laskusuuntaan.

Vielä ei ole syytä heittäytyä murheen alhoon, sillä pitkäaikaistein ennusteiden toteutumiseen liittyy epävarmuutta. Ne osoittavat vain, mikä odottaa, jos viimeaikainen väestökehitys jatkuu muutoksitta.

Pientä lohtua tuokoon se, että työikäisen väestön määrän vähenemisessä pahin on toistaiseksi ohitse, vaikka trendi jatkunee ja vuosisadan puolivälin tienoilla kiihtyy.

Syntyvyys on avaintekijä. Tilastokeskus olettaa dataan perustuen, ettei syntyvyydessä tai muuttovoitossa tapahdu isompia heilahteluja.

Vastasyntyneidenkin elinajanodotuskin vain nousee, mikä toki on mitä tavoiteltavinta. Lapsia saisi vain syntyä enemmän.

Nyt olisi syytä miettiä keinoja, joilla väestökehitystä saataisiin muokattua nykyistä suotuisammaksi. Vaarana tulevaisuudessa on hyvinvointivaltion rahoitus talouskasvun ja verotulojen hiipuessa.

Kanta-Hämeen kuten koko Suomen väkiluvun kasvu on jo monta vuotta ollut pelkästään maahanmuuton varassa. Kasvava maahanmuuttokaan ei pidemmän päälle auta, jos tulijat eivät samalla työllisty.

Uusimmat

Fingerpori

comic