Pääkirjoitukset

Suomi pitää puoliväkisin sisärajojaan kiinni

Passintarkastus Helsinki-Vantaan lentokentällä. Kuva: Joel Maisalmi
Passintarkastus Helsinki-Vantaan lentokentällä. Kuva: Joel Maisalmi

Hallitus on joutunut koronakriisissä kamppailemaan kuukausitolkulla maahantulon parissa. Hallitus ei vieläkään lähtenyt höllentämään maahantulon rajoituksia, vaan ne jatkuvat nyt 13. joulukuuta asti.

Riskimaiden raja-arvo Euroopassa pysyy myös ennallaan 25:ssä uudessa tautitapauksessa 100 000 henkilöä kohti kahden viime viikon aikana. Lintukoto Suomikin on ylittänyt raja-arvon tuplasti.

Hallituksen ratkaisun perusteena on koronatautitilanteiden suuri ero Suomen ja muun Euroopan välillä. Rajoituksia piti jo höllentämän, mutta rajoille ei ole saatu aikaiseksi käypää koronatesti- ja karanteenikäytäntöä.

Testaa ja tule -mallin piti korvata sisärajatarkastukset, mutta se kompastui huonosti valmisteltuna perustuslakiin ja palautui valmisteluun.

Suomi rikkoo Schengen-sääntöjä, joiden mukaan rajatarkastuksia saisi jatkaa vain kuusi kuukautta. Poikkeusluvalla on nyt menty kaksi kuukautta ja jatkoa seuraa, kun lainvalmistelu ministeriöissä tökkii. EU-komissio tutkii, onko Suomella tarkastuksiin riittäviä perusteita.

Suomen lisäksi vain kolme muuta maata tekee sisärajatarkastuksia vapaan liikkuvuuden alueella. Tänne pääsee yhä vain välttämättömästä syystä.

Hallitus pyrkii helpottamaan maahantuloa kohta uudella lakimuutoksella. Odottavan aika on pitkä.

Sosiaali- ja terveysministeriön esityksen mukaan tartuntataudeista vastaava lääkäri voisi päättää Suomeen saapuvan määräämisestä karanteeniin enintään 10 vuorokaudeksi, jos se on välttämätöntä koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Korkean riskin maiksi on tarkoitus luokitella vastedes ne, joilla tautitapausten suhteutettu ilmaantuvuus olisi ainakin kaksinkertainen Suomeen verrattuna ja tartuttavien osuuden voidaan arvioida väestössä olevan vähintään yksi tuhannesta. Määritelmä on nykyistä numeroarvoa perustellumpi.

On ymmärrettävää, ettei maan rajoja voi nykyisessä poikkeuksellisessa tautitilanteessa täysin avata. Rajatarkastusten sijaan pitäisi kuitenkin saada aikaan jo muita päteviä keinoja.

Uusimmat

Fingerpori

comic