Pääkirjoitukset

Suomi raottaa nyt ovia työ- ja turistimatkaajille

Suomi avaa rajojaan työmatkaliikenteelle ja vapaa-ajan matkailijoille EU- ja Schengen-maista ensi maanantaista lähtien.
Matkustajalauttaliikenne kasvaa jatkossa kohti normaalia. Kuva: Kimmo Penttinen
Matkustajalauttaliikenne kasvaa jatkossa kohti normaalia. Kuva: Kimmo Penttinen

Riippuu näkökulmasta, tapahtuuko rajaliikenteen avautuminen turhan myöhään, sopivasti vai ennenaikaisesti. Paineet eri suuntiin ovat korona-ahdingossa kovat.

Käytännössä työmatkaliikenteen vapautuminen koskee Virosta, Ruotsista ja Norjasta tulevia työntekijöitä.

Varsinkin Suomessa työskentelevät lukuisat virolaiset ovat kärsinet Suomen tiukasta linjasta. Viime viikolla Viron pääministeri Kaja Kallas vetosi Helsingin Sanomissa poikkeuksellisesti suoraan pääministeri Sanna Mariniin (sd.), jotta kuukausia erossa olleet perheet pääsisivät tapaamaan toisiaan.

Hallituksen päätös koskee kaikkia liikennemuotoja eli myös maa- ja meriliikennettä. Aiemmin pannasta pääsi lentoliikenne, mikä herätti ymmärrettävästi kritiikkiä.

Työmatkalaisten ohessa Suomi sallii samalla myös vapaa-ajan matkailijoiden tulon EU- ja Schengen-alueelta, kunhan tulija voi esittää todistuksen täydestä rokotussuojasta tai puolen vuoden sisällä sairastetusta koronataudista. Alle 16-vuotiaat pääsevät maahan ilman todistuksia.

EU:n digitaalinen rokotustodistus tulee tarpeeseen selkeyttämään todistustilannetta.

Matkustajilla on urakkaa tutustua ennen Suomeen saapumista maahantulorajoitteisiin ja terveystarkastusohjeisiin.

Ratkaisu ei ole tässä tilanteessa täysin riskitön.

Koronatilanteen laskusuunnasta huolimatta tarttuvia virusvariantteja on liikkeellä rajaliikenteen vilkastuessa, eikä rokotuskattavuus ole maassa vielä riittävä. Toisaalta eri elinkeinot ovat kovin riippuvaisia avautuvasta työmatka- ja turistiliikenteestä kesäsesongin startatessa.

Suomi jatkaa vielä sisärajavalvontaa ja ulkorajaliikenteen rajoituksia 11.7. asti.

Ulkoministeriö suosittelee suomalaisille erityistä varovaisuutta matkustaessa EU- ja Schengen-alueilla. Muualle ei suositella edelleenkään matkustamaan, ellei se ole välttämätöntä.

Suomen rajatoimia seuraa osaltaan myös EU-komissio, joka on jo pitempään halunnut lisätä vapaan liikkuvuuden rajoitusten selkeyttä ja ennustettavuutta Euroopan unionissa.

Selvää linjaa on syytäkin penätä.

Uusimmat

Fingerpori

comic