Pääkirjoitukset

Syyhystä ei käy ketään syyttäminen – Epidemia on pitkittynyt seudulla myös turhan häveliäisyyden vuoksi

Syyhyvoidetta saa apteekista ilman reseptiä. Lääkäriltä on saatavissa tablettihoitoa. Kuva: Katja Juurikko

Suomessa on vallinnut usko, että hyvä hygienia kyllä selättää ihmisten loishyönteiset kuten täit, kirput ja syyhypunkit sekä kihomadot. Vaan ei. Eikä tartunta kerro huonosta hygieniasta, vaan paremminkin huonosta tuurista

Nämä epämiellyttävät pieneliöt ovat kuuluneet vuosituhansia ihmisten arkeen. Niin myös edelleen, vaikka menneitä aikoja harvemmin.

Syyhytapausten määrästä ei ole olemassa tilastotietoa. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että viime ja tänä vuonna syyhyä on esiintynyt Suomessa syystä tai toisesta tavallista enemmän.

Täit ja syyhy aiheuttavat yhä pitkiä ja ikäviä epidemioita niin päiväkodeissa, kouluissa kuin hoitolaitoksissakin. Ne leviävät hanakasti helposti läheisessä ihokosketuksessa koko perheeseen ja läheisiin. Syyhy voi tarttua myös vaatteiden tai vuodevaatteiden välityksellä.

Syyhypunkki ei kuitenkaan ole lastenvaiva, vaan se kiusaa kaikenikäisiä ihmisiä.

Tartuntakierre pitäisi katkaista heti alkuunsa.

Kiusallista vaivaa on nyt esiintynyt paljon juuri Forssan seudulla. Epidemia on seudulla pitkittynyt, mikä voi kertoa voidelääkkeelle vastustuskykyisestä syyhypunkkikannasta. Luultavampaa kuitenkin on, että hoito on jäänyt vajavaiseksi eikä tartuntaketjua ole saatu poikki. Kaikki eivät välttämättä ymmärrä kärsivänsä juuri syyhystä.

Punkeista pääsee eroon kahdella voidehoitokerralla ja perusteellisella siivouksella. Samalla on avoimesti ilmoitettava vaivasta kumppaneille, joiden kanssa on ollut vähänkin pidemmässä lähikontaktissa. Lapsiperheissä syyhystä pitää ilmoittaa päivähoitoon ja kouluun.

Jos syyhy ei voidehoidolla muutamassa viikossa hellitä, pitää viimeistään ottaa yhteyttä terveyskeskukseen.

Yhtenä syynä epidemian jatkumiseen voi pitää turhaa häveliäisyyttä. Syyhystä ei välttämättä kerrota, kun pelkona on huonon hygienian häpeäleima. Sille ei kuitenkaan ole perustetta.

Jos vaiva yritetään hoitaa muille hiiskumatta perhepiirissä, on suuri vaara tartuntakierteen jatkumisesta. Olisi tärkeää kertoa asiasta heti ja hoitaa perheenjäsenten lisäksi myös lähikosketuksissa olleet tuttavat.

Jos kierre jatkuu, ongelmat pitkittyvät.

Syyhypunkki ennättää levitä nopeasti, sillä syyhy tarttuu jo ennen ensioireiden ilmaantumista. Oireet saattavat näkyä vasta viikkojen päästä.

Syyhypunkin tartunta ei maailmaa kaada. Vaiva on perin kiusallinen, muttei vaarallinen.

Uusimmat

Fingerpori

comic