Pääkirjoitukset

Takatalvi koettelee matkailunäkymiä – Koronarajoitusten poistumisen jälkeen odotuksia murjoo sota Euroopassa

Lounais-Häme tavoittelee turisteista siivuaan. Kuva: Tapio Tuomela
Lounais-Häme tavoittelee turisteista siivuaan. Kuva: Tapio Tuomela

Venäjän hyökkäys Ukrainaan toi takatalven orastaviin matkailunäkymiin Suomessa.

Matkailun odotukset kesää kohti ehtivät alkuvuodesta kasvaa korkealle, kun koronarajoitukset hellittivät. Sitten Venäjä aloitti sotatoimet Ukrainaa vastaan.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa arvioi, että sota lopettaa venäläisten matkailun Suomeen pitkäksi aikaa ja Venäjän ilmatilan sulkeminen kuihduttaa aasialaisten matkailijoiden virran.

Ravintola- ja matkailualan kannattavuutta kurittaa entisestään myös elintarvikkeiden, energian ja kuljetusten hinnannousu. MaRa perää valtiolta lisää tukitoimia kituuttavalle alalle.

On pieni lohtu, että yöpymisten määrä majoitusliikkeissä on tilastojen mukaan noussut kohisten viime vuoden alusta. Kun pohjalta lähtee, nousuprosentit kuulostavat komeilta.

Viime helmikuun yöpymismäärät jäivät kuitenkin selvästi jälkeen vuoden takaisesta, jolloin korona vasta teki tuloaan Suomeen.

Edellinen normaali matkailukausi on jo niin kaukana kuin vuodessa 2019. Kanta-Hämeen majoitusliikkeet kirjasivat viime vuonna noin 308 000 yöpymistä, kun vuonna 2019 lukema oli noin 70 000 yöpymistä suurempi. Ulkomaalaisten osuus oli tästä viime vuonna reilut 10 500, kun kahta vuotta aiemmin määrä oli lähes kolminkertainen.

Matkailijoita Suomeen on viime aikoina saapunut Euroopasta, mutta koko korona-ajan suurin muutos on ollut venäläismatkailijoiden kato. Venäläisten majoitusöitä Suomessa oli vuonna 2019 vielä noin 820 000, kun viime vuonna niitä oli enää noin 40 000.

Myönteistä on se, että kotimaan matkailu vetää. Viime heinäkuussa yöpyjiä oli kotimaan majoitusliikkeissä jopa enemmän kuin vuonna 2019, koska moni jätti koronan vuoksi ulkomaanmatkailun väliin.

Kanta-Hämeessä odotuksia nostaa seutukuntien välinen matkailuyhteistyö, jolla pyritään houkuttelemaan ulkomaalaisia matkailijoita. Kovalla työllä Lounais-Häme saa turisteista oman siivunsa. Oman kysyntäpiikkinsä luo Forssan Kuninkuusravit.

Uusimmat

Fingerpori

comic