Pääkirjoitukset

Tammelan kouluhanke etenee ristitulessa

Arkkitehtitoimisto Luovauksen havainnekuva Tammelan uudesta yhtenäiskoulusta. Kuva: Luovaus Arkkitehdit oy
Arkkitehtitoimisto Luovauksen havainnekuva Tammelan uudesta yhtenäiskoulusta. Kuva: Luovaus Arkkitehdit oy

Tammelan kunnanvaltuustossa on taitettu kiivaasti peistä kouluasioissa jo parina edellisenä valtuustokautena eikä loppua edes näy. Raastava ja käänteikäs kyläkouluratkaisu jätti omat arpensa, ja Tammelan koulukeskuksen kohtaloa on puitu kuntapolitiikassa yhtä kärjekkäässä ilmapiirissä.

Tammelan valtuuston vuoden 2019 päätöstä yhtenäiskoulun rakentamisesta on haastettu useampaan kertaan niin, että rakennuksen suunnittelukin on ehtinyt jäädä toviksi tauolle.

Sanallinen ristitulitus on ollut kovaa, ja poterot on kaivettu syvälle.

Tulilinjalla ovat olleet etenkin yhtenäiskoulun korkeiksi nousseet kustannukset ja nykyisen koulukeskuksen tilat. Sanailua on riittänyt vaihtoehtovertailujen tulkinnasta ja kuntotutkimuksen merkityksestä sekä painelaskelman tietojen jakamisesta ja liikuntahalliavustuksen kohtalosta.

Tammelan valtuusto päätti viime viikolla kahden äänestyksen jälkeen, että uuden yhtenäiskoulun suunnittelu saatetaan loppuun 14 miljoonan euron kustannusarviolla eikä kunnanhallituksen esittämällä 12,5 miljoonan hintakatolla.

Kompromissinomaisesti samalla selvitetään nykyisen koulukeskuksen uusimman osan säilyttämisvaihtoehto ja sen vaikutus uudisrakennuksen kustannusarvioon. Näin pohdinnassa on yhä kaksi vaihtoehtoa.

Kunnanhallitus pääsi päättämään maanantaina yhtenäiskoulun erityissuunnittelijoiden valinnasta.

Vaikuttaa siltä, että osa tavallisia kuntalaisia on väsynyt koulukysymykseen ja kokee taisteluväsymystä.

Ainakin Forssan Lehden viimeviikkoinen katugallup todisti ennenkokematonta penseyttä koko teemaan; oli työn ja tuskan takana saada kokoon kolme kommentoijaa.

Tammelan yhtenäiskoulu ja Forssan monitoimikeskus ovat edenneet käsittelyssään uria, joissa on samanlaista poukkoilevuutta ja kärjekkyyttä.

Osapuolet toki esittävät ajavansa kuntalaisten ja koululaisten parasta, mutta sovinnonhalun ja näkemysten yhteensovittamisen sijaan valitettavan vahvoilla ovat poikkitelaisuus ja vastapuolen syyttely.

Keskiössä pitäisi olla paitsi taloudenpito myös tilojen ja koululaisten tarpeiden yhteensovittaminen tulevaisuutta kohti.

Uusimmat

Fingerpori

comic