Pääkirjoitukset

Tänä jouluna jouluperinteet muuttuvat – On aika olla läsnä toinen toisillemme vaikka sitten virtuaalisesti jos ei muuten

Tänä jouluna perinteisiä joulun messuja ja kirkonmenoja ei ole koronatilanteesta johtuen. Kuva: Pekka Rautiainen
Tänä jouluna perinteisiä joulun messuja ja kirkonmenoja ei ole koronatilanteesta johtuen. Kuva: Pekka Rautiainen

Käsillä on erikoinen joulu kaikkine rajoituksineen.

Monissa perheissä kokoonnutaan jouluna saman pöydän ääreen, mutta tänä vuonna se ei ole mahdollista riskiryhmäläisten kanssa eikä isoja kokoontumisia suositella.

Korona on muuttanut myös joulun suosittuja jouluperinteitä.

Joulumuistamisia ei ole viety kuin korkeintaan ovelle, yhteisille joululounaille ja -puuroille ei ole kutsuttu vieraita samalla tavalla kuin normaalina aikana. Aaton perinteetkin muuttuvat, kun joulurauhan julistuksia, aattohartauksia ja yömessuja ei järjestetä kuin korkeintaan virtuaalisesti.

Hautausmaille sentään pääsee, mutta seurakunnat ovat siitäkin muistuttaneet, että kaikista suosituimpiin aikoihin ei kannattaisi kynttilää mennä sytyttämään, jotta ruuhkilta vältyttäisiin.

Oman soppansa joulunviettoon ovat tuoneet matkustusrajoitukset ja yllättävät tilanteet.

Esimerkiksi Britannian muuttunut koronatilanne sekoitti monen suomalaisen joulusuunnitelmat, kun lennot keskeytettiin Britanniasta Suomeen saapuville. Maassa on todettu koronaviruksen aiempaa tarttuvampi muunnos, jonka vuoksi saapuvia matkustajia ei oteta Suomeen Britanniasta.

Moni viettääkin joulua aivan toisella tavalla, mihin oli varautunut, kun ei yllättäen päässytkään palaamaan kotimaahan suunnitellusti. Se on herättänyt kysymyksiä kansalaisten oikeuksista.

Koronavuosi on ollut rankka. Yhä useampi kokee yksinäisyyttä. Sen lisäksi moni kaipaa läheisyyttä, kosketusta ja henkistä yhteyttä.

Tänä jouluna olisikin tärkeää muistaa lähimmäisiä muutenkin kuin ajatuksin. Konkreettiset teot, kuten puhelu, video, kukkalähetys, kirje tai kortti voivat tuoda valoa muuten yksinäiseen tai erikoiseen jouluun. Keväällä moni kävi tervehtimässä lähimmäisiä ikkunan takana. Sekin on parempi kuin ei mitään.

Ne, jotka pystyvät ottamaan joulun vastaan yhdessä lähimmäistensä kanssa, nauttikaa siitä. Se ei ole nykymaailmassa enää itsestäänselvyys.

Tässä joulussa tärkeintä onkin aito läsnäolo. Ei se, onko koti siivottu, pöytäliina silitetty ja kala juuri oikein suolattu.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic