Pääkirjoitukset

Tasan ei käy uimataidon lahjat – Koronapandemian jäljiltä vaarana on, että osa nykyisistä alakoululaisista ei opi kunnolla uimaan

Koulujen järjestämä uimaopetus on lasten uimataidon kehittämisessä tärkeässä roolissa. Kuva: Juhani Salo, arkisto
Koulujen järjestämä uimaopetus on lasten uimataidon kehittämisessä tärkeässä roolissa. Kuva: Juhani Salo, arkisto

Uimaopetus ei toteudu maan kouluissa tasavertaisesti. Koronarajoitukset eivät toivottavasti heikentäneet lasten uimataitoa pysyvästi.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) toteaa tuoreessa selvityksessään, että vain alle viidennes kunnista järjestää uimaopetusta suositusten mukaisesti vähintään kuusi tuntia jokaisella alakoulun luokka-asteella.

Lähes kaksi viidesosaa kunnista arvioi koronarajoitusten heikentäneen lasten uimataitoa. Selvitykseen vastanneet kantahämäläiskunnat arvioivat kaikki tason laskeneen.

Kanta-Hämeestä kyselyyn vastasivat Forssa, Hämeenlinna, Hausjärvi, Janakkala ja Riihimäki, kun koko kysely kattoi 200 kuntaa vuosina 2021–2022. Kantahämäläiset kunnat olivat uimaopetuksen tarjonnassaan selvityksen kärkipäätä, mutta eivät kuitenkaan yltäneet aivan suositusten mukaiseen uimaopetusmäärään.

Korona sotki täälläkin osin koululaisten uimaopetusta vaikkakaan ei yhtä paljon kuin keskimäärin muissa maakunnissa.

Koronapandemia vain kärjisti uimaopetuksen eroja, sillä vain joka seitsemännessä suomalaiskunnassa koulujen uimaopetus saatiin järjestettyä täysimääräisesti uimahallisuluista huolimatta.

On surkeaa ja kestämätöntä, että Suomesta löytyy useita kuntia, joissa kolmasluokkalaiset osallistuvat nyt vasta ensi kertaa uimaopetukseen uimahallissa.

Vaarana on, että osa nykyisistä alakoululaisista ei opi kunnolla uimaan, vaikka uimataitoa voi pitää Suomen oloissa välttämättömyytenä.

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa on alakoulun päätteeksi määritelty tavoitteeksi opettaa uimataito, jotta oppilas pystyy liikkumaan vedessä ja pelastautumaan vedestä.

Kaikilla maakunnan kunnista ei valitettavasti ole erillistä opetussuunnitelmaa uimaopetuksen sisällöistä.

Myönteistä on, että valtaosa kyselyn kunnista järjestää uimaopetusta jo esikouluikäisille. Opetukseen käytettävät tuntimäärät vaihtelevat kuitenkin suuresti, mikä saattaa lapset eriarvoiseen asemaan. Siinä ei ole laitaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic