Pääkirjoitukset

Tästä kaikkien aikojen urheilukesä vasta alkaa

Poikkeuksellisina aikoina yleisö, muutkin kuin varsinaiset urheilufanit, tarvitsee elämyksiä ja myötäelämistä, kaikkea sellaista, mistä olemme jääneet jo aivan liian pitkään paitsi.
Yleisö juhli Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen eli Huuhkajien historiallista EM-lopputurnauspaikkaa Helsingin kansalaistorilla marraskuussa vuonna 2019. Kuva: Joel Maisalmi
Yleisö juhli Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen eli Huuhkajien historiallista EM-lopputurnauspaikkaa Helsingin kansalaistorilla marraskuussa vuonna 2019. Kuva: Joel Maisalmi

Jääkiekko on ylivoimaisesti Suomen suosituinta urheilua. Tämä on koettu ja taas todistettu seurattaessa Leijonien otteita Latvian Riiassa sunnuntaina päättyneissä lajin maailmanmestaruuskisoissa.

Tästä se kuitenkin on vasta alkamassa: kaikkien aikojen urheilukesä, koronan varjossa, mutta kuitenkin.

Tautitilanne sanelee edelleen myös urheilussa. Heinäkuun lopulla alkavien Tokion olympialaisten järjestelyt ovat yhä vaarassa, kun maan yleinen mielipide on niitä vastaan.

Talvilajit on – NHL:n pitkälle kesään jatkuvia loppuotteluita lukuun ottamatta – taputeltu, mutta hetimiten on seuraamassa tulitukselle jatkoa. Tulossa on ikimuistoisia hetkiä ainakin jalkapalloviheriöillä.

Enää vain joitakin päiviä ja sitten se alkaa.

Suomi osallistuu ensimmäistä kertaa lajeista maailmanmitoissa suurimman, jalkapallon, kansainväliseen lopputurnaukseen. Huuhkajien paikka EM-turnauksessa on suurta suomalaista urheiluhistoriaa.

Markku Kanervan luotsaamalla joukkueella on vain voitettavaa. Suomi kohtaa ensimmäisessä ottelussaan Tanskan ensi lauantaina Kööpenhaminassa.

Naisten jalkapallomaajoukkue eli Helmarit jatkaa syksyllä suurin odotuksin MM-karsintoja ja valmistautuu ensi kesän EM-lopputurnaukseen.

Erityisesti näin poikkeuksellisina aikoina yleisö, muutkin kuin varsinaiset urheilufanit, tarvitsee elämyksiä, viihdettä, jännitystä, myötäelämistä, kaikkea sellaista, mistä olemme jääneet jo aivan liian pitkään paitsi, kun ei ole päästy urheilukatsomoihin sen paremmin kuin muihinkaan tilaisuuksiin ja tapahtumiin.

Yleisurheilu herättää edelleen suomalaisissa suuria tuntoja. Suomalaisten tulokset kevään aikana ovat olleet erittäin ilahduttavia: esimerkkinä Elmo Lakan loistava uusi Suomen ennätys 110 metrin aitajuoksussa ajalla 13,31.

Erilaisuus on rikkautta myös urheilussa. Parayleisurheilun EM-kisat on juuri käyty Puolassa ja jatkoa seuraa – toivottavasti – syyskesällä Tokion paralympialaisissa. Olisi valtava pettymys koko urheilevalle maailmalle, jos Tokion kisat jouduttaisiin viime hetkillä peruuttamaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic