Pääkirjoitukset

Tiedonsiirto vaatii yhä nopeampia yhteyksiä

Etätyöskentely videopalavereineen on havahduttanut ihmisiä tiedonsiirron nopeuden riittämättömyyteen. Kuva: Pekka Rautiainen
Etätyöskentely videopalavereineen on havahduttanut ihmisiä tiedonsiirron nopeuden riittämättömyyteen. Kuva: Pekka Rautiainen

Laajakaista ja nopeat mobiiliyhteydet ovat levinneet Suomessa laajalle, mutta samaan aikaan vaatimukset tiedonsiirron nopeuksille ovat vain kasvaneet.

Koronapandemia on vauhdittanut etätyötä ja etäopiskelua, mikä on edelleen nostanut tiedonsiirron nopeusvaatimuksia. Forssan seudullakin moni on tehnyt töitään koneella kotoa tai mökiltä käsin – ja osa on myös tuskastunut takkuileviin verkkoyhteyksiin.

Forssan seudun valtuustoissa on kannettu huolta, kuinka etätyöbuumi saataisiin alueella hyödynnettyä ja alueella mökkeilevät sitoutettua entistä tiiviimmin seudulle.

Finnet-liiton tuoreen kyselytutkimuksen mukaan kaksi kolmesta vastanneesta aikoo jatkaa etätöiden tekoa useammin kuin ennen epidemiaa, mutta joka neljäs etätyöläinen on kärsinyt verkkoyhteyshäiriöistä.

Tärkein asia etätyöläiselle ja viihdekuluttajille on nopea ja katkeilematon laajakaistayhteys. Valokuitu on mobiiliyhteyttä kalliimpi mutta vakaampi.

Alueellisen tietoliikenneyhtiö Lounean kaikki perinteiset alueet ovat yli 60-prosenttisesti valokuituverkotettuja. Forssalaisista 87 prosenttia asuu valokuidun alueella.

Laajennettavaa laajakaistaverkossa yhä riittää niin Forssassa kuin muuallakin. Lounea on viime aikoina laajentanut valokuituliiketoimintaansa aivan uusille toimialueille.

Samalla kun yhtiö rakentaa lisää valokuituverkkoa, se purkaa tänä vuonna pois jo vanhentuneen jo vanhentuneen kuparisen lankapuhelinverkon.

Harvaan asutussa Suomessa nopean laajakaistan saatavuus maaseudulla on EU-maiden heikointa, joten parannettavaa on.

Tarvitsemme sekä kiinteiden yhteyksien edistämistä että mobiiliverkon tukiasemien kuiduttamista. Mobiili- ja valokuituyhteydet eivät ole toisiaan pois sulkevia.

Apua on luvassa uudesta laajakaistayhteyksien rakentamisen tuesta, josta laki tuli voimaan tänä vuonna. Se mahdollistaa laajakaistarakentamisen tukemisen valtion varoista alueilla, joilla nopean laajakaistan kaupallista tarjontaa ei ole tulossa ennen vuotta 2025.

Tuki laajenee vapaa-ajan asuntoihin ja 5G-verkkojen kiinteisiin langattomiin yhteyksiin. Kysymys on toki rahoituksen riittävyydestä.

Sutjakka tiedonsiirto on nykyajan kansalaisten perusoikeuksia. Netin pitää olla kunnossa koko maassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic