Pääkirjoitukset

Tietomurron uhrit tarvitsevat apua

Kansalaisten pitää pystyä luottamaan siihen, että arkaluontoiset potilastiedot pysyvät turvassa. Tuorein ja törkeä tietomurto horjuttaa rankasti luottamusta.
Tietomurron seurauksena rikollinen tai rikolliset ovat levittäneet arkaluontoisia potilaskertomuksia psykoterapiasta internetissä.
Tietomurron seurauksena rikollinen tai rikolliset ovat levittäneet arkaluontoisia potilaskertomuksia psykoterapiasta internetissä.

Kantahämäläisten potilastietoja on saattanut joutua vääriin käsiin Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrossa.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri tiedotti perjantaina, että asiaa tutkitaan ja jokaiseen potilaaseen, jonka tietoja on voinut joutua tietomurron kohteeksi, ollaan yhteydessä.

Sairaanhoitopiiri on hankkinut ostopalveluna psykoterapiapalveluja Vastaamolta ainakin vuodesta 2017 lähtien psykiatrian poliklinikan potilaille. Vastaamon mukaan vuotaneet tiedot koskevat asiakkuuksia ennen marraskuuta 2018.

Kaikkiaan tietomurrossa on kyse kymmenien tuhansien potilaiden arkaluontoisista tiedoista, joita rikollinen tai rikollisryhmä pitää hallussaan ja on julkaissut vähitellen suljetussa tor-verkossa.

Tapaus on kaikkinensa hyvin poikkeuksellinen. Tietomurron tekijä kiristää Psykoterapiakeskukselta rahaa tietoja vastaan. Lisäksi kiristäjä on tarjonnut yksittäisille uhreille mahdollisuutta poistaa omat tietonsa 0,05 bitcoinin eli noin 540 euron hintaan.

Somekeskustelu oli käynnissä jo ennen kuin Vastaamo ehti kertoa asiasta asiakkailleen.

Tietomurrossa saadut potilastiedot ovat erittäin arkaluontoisia. Ne sisältävät tietoa psykoterapiaistunnoista ja mukana on myös alaikäisten lasten tietoja.

Tietomurto aiheuttaa paljon kysymyksiä paitsi Psykoterapiakeskuksen järjestelmistä myös yleisesti potilastietojärjestelmistä.

Millaisia tietoturva-aukkoja potilastietojärjestelmät sisältävät? Onko tietoturva-asiat otettu riittävän vakavasti? Kun sairaanhoitopiirit ostavat palveluita ulkoa, ovatko potilastiedot turvassa?

Potilastietojärjestelmien tulee olla niin aukottomia, jotta kansalaiset voivat luottaa niihin.

Kyseessä on törkeä rikos, jonka uhriksi kenenkään ei toivoisi joutuvan. Nyt onkin tärkeää, että vuodosta kärsivät saavat apua, jos sitä tarvitsevat. Kyseessä ovat kuitenkin tiedot, joita kukaan psykoterapian asiakas ei haluaisi toisten näkevän.

Nyt mitataan myös kansalaisten kykyä empaattisuuteen. Tietoja ei pidä mennä lukemaan, vaikka niitä internetin syövereistä tarjottaisiinkin.

 

Lue myös: Näkökulma: Kiristys psykoterapiakeskuksen asiakkaiden varastetuilla tiedoilla on sadistinen teko, jonka hinta voi nousta liian suureksi (23.10.2020)

Uusimmat

Fingerpori

comic