Pääkirjoitukset

Tiukemmat suositukset kysyvät taistelutahtoa

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä on maakunnallisen COVID19-pandemiaryhmän puheenjohtaja. Kuva: Pekka Rautiainen
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä on maakunnallisen COVID19-pandemiaryhmän puheenjohtaja. Kuva: Pekka Rautiainen

Koronavirus on levinnyt viime viikkoina siihen malliin, että maakunnissa on syytä jatkotoimiin Uudenmaan vanavedessä.

Pääministeri Sanna Marin vetosi torstaina paikallisiin ja alueellisiin viranomaisiin, jotta koronatilanne saataisiin vielä pysymään hallinnassa ja tautitapaukset alaspäin.

Maakunnallinen COVID19-pandemiaryhmä esittää tuntuvia kiristyksiä Kanta-Hämeeseen, jossa koronan leviämisvaihe on aivan ovella.

Kaiken lisäksi sairastumiset ovat nyt painottumassa nuorista iäkkäämpään polveen.

Suosituksena on, ettei yli 10 hengen yksityistilaisuuksia eikä paljon isompia yleisötilaisuuksiakaan ei nyt järjestetä eikä niihin osallistuta edes joulupyhinä.

Maakunnan toisen asteen oppilaitoksissa on nyt maskien käyttösuositus eikä etäopetuskaan väijy kaukana.

Kukaan ei toivo maakunnan siirtyvän taudin leviämisvaiheeseen, jolloin kunnat voivat joutua sulkemaan julkisia tiloja kuten kirjaston ja teatterin.

Esimerkiksi tapahtumajärjestäjissä ja urheiluseuroissa esiintyy jo pelkoa, että kovat tropit nujertavat paitsi taudin myös itse potilaan.

Ei ole kuitenkaan varsinainen vaihtoehto nostaa kädet pystyyn ja päästää yleisvaarallinen tartuntatauti mellastamaan vapaasti.

Koronakriisin pitkittyessä kansalaisten rintama on valitettavasti osoittanut horjumisen ja turnausväsymyksen merkkejä. Harrastustoimintaan kajoaminen on joillekin viimeinen pisara. Tämä on toki inhimillistä, mutta ei auta.

Koronan kieltäminen ei tautia poista vaan on itse asiassa avoin kutsu. Huuhaa ja pseudotieteellisyys eivät tiedä pelastusta.

Suositukset ja velvoitukset eivät ota toimiakseen, jos osa kansasta viittaa niille kintaalla ja katsoo tietävänsä viruksen luonteen asiantuntijoita paremmin. Keväällä rivit olivat suoremmat.

Myös viranomaiset joutuvat puntaroimaan, mitä määräyksiä ja suosituksia kannattaa antaa, että niitä myös laajalti noudatetaan.

Lopullinen ratkaisuvalta tilanteessa ei ole niinkään päättäjillä, vaan kansalaisilla. Kun leijonanosa kansasta noudattaa ohjeita ja suojelee lähipiirinsä terveyttä, olemme voiton puolella. Rokote hoitaa sitten aikanaan loput.

Uusimmat

Fingerpori

comic