Pääkirjoitukset

Töitä maailmanlopun tunnelmissa Kabulissa

Nuorimmat Afganistanista evakuoidut ovat olleet vain muutaman viikon ikäisiä. Tiistaina kerrottiin, että Suomen suurlähetystön paikalta palkattu henkilökunta ja heidän perheenjäsenensä on evakuoitu suunnitellusti. Kuva: U.S. Marine Corps/Lance Cpl. Nic
Nuorimmat Afganistanista evakuoidut ovat olleet vain muutaman viikon ikäisiä. Tiistaina kerrottiin, että Suomen suurlähetystön paikalta palkattu henkilökunta ja heidän perheenjäsenensä on evakuoitu suunnitellusti. Kuva: U.S. Marine Corps/Lance Cpl. Nic

Apokalyptinen tunnelma porteilla, todella paljon naisia ja lapsia. Ollaan vedetty todella kovaa, mutta fiilis on korkealla.

Tällaisia sähkeenomaisia terveisiä kuului tiistaiaamuna Forssan Lehdelle Afganistanista Kabulin kansainväliseltä lentokentältä, jossa riskit kasvavat päivä päivältä. Suomi on evakuoinut Afganistanista kaikkiaan yli 200 ihmistä.

Pieni, mutta tehokas suomalaisvirkamiesten ja -sotilaiden muodostama evakuointinyrkki on saanut ansaittua tunnustusta niin kotimaasta kuin ulkomailta. Esimerkiksi Yhdysvallat kiitti Suomea tuesta turvata maansa kansalaisten ja muiden evakuoitavien pääsyä pois Afganistanista. Lisäksi se kertoi olevansa ylpeä Yhdysvaltojen ja Suomen yhteistyöstä afganistanilaisten tukemisessa.

Sekasortoinen ja kaaosmainen tilanne Kabulissa Hamid Karzain lentokentän porteilla ja niiden läheisyydessä on vaatinut ihmisuhreja, mutta toistaiseksi huomattavan suurelta verenvuodatukselta on vältytty. Jatkossa tilanne saattaa kääntyä kuitenkin huonompaan suuntaan.

Talebanilla on selvä näkemys siitä, milloin Yhdysvaltojen pitää poistua kentältä, ja samaan aikaan osa länsimaista vetoaa Yhdysvaltoihin, jotta maan sotilaat pysyisivät turvaamassa evakuointioperaatiota.

Tiistaiaamun tietojen mukaan Yhdysvaltain presidentiltä Joe Bidenilta odoteltiin päätöstä jo lähipäivinä Afganistanista tehtyjen evakuointien mahdollisesta pitkittämisestä. Alun perin yhdysvaltalaisjoukkojen Afganistanista vetäytymisen takaraja on asetettu elokuun viimeiseen päivään.

Etenkin Britannia, Ranska ja Saksa haluavat jatkaa Kabulin lentokentän aukioloa elokuun lopun jälkeenkin. Britannia ilmoittikin myöhään maanantaina, että se aikoo kehottaa G7-maiden johtajien kokouksessa Bidenia pitämään yhdysvaltalaisjoukkoja Kabulin lentokentällä vielä takarajaksi asetetun elokuun lopun jälkeen.

Pattitilanne länsimaiden ja Talebanin välillä näyttää juuri nyt vääjäämättömältä ja vaaralliselta – mikäli sitä ei diplomatialla saada nopeasti aukaistua.

Evakuointioperaatioon osallistuvat suomalaiset tietävät, että aikaa on vain vähän.

Siksi kentällä tehdään töitä kovalla intensiteetillä, sillä lähtökäsky kotiin voi tulla hetkenä minä hyvänsä. Turhia riskejä ei voi eikä saa ottaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic