Pääkirjoitukset

Tulevaisuuden toivojamme kannattaa kuunnella – Lasten ja nuorten osallistaminen vaatii aikuisilta päättäjiltä oikeaa asennetta ja nuorten tasavertaista kohtaamista

LastenForssa-valtuusto kokoontui viime viikolla Forssan kaupungintalossa. Kuva: Lassi Puhtimäki
LastenForssa-valtuusto kokoontui viime viikolla Forssan kaupungintalossa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lapsivaikutusten arviointi kuuluu päätöksentekoon enemmän tai vähemmän toimivasti monessa kunnassa myös seutukunnallamme. Lapsia pitää kuulla ja kuunnella myös suoraan. Nuorisovaltuustojen lisäksi Forssan seudun kaikissa kouluissa toimii myös oppilaskunta.

Lapsiystävällisiksi tunnustautuneissa Tammelassa ja Forssassa toimintaan ovat kuuluneet myös lasten valtuustot. Tammelassa ensimmäinen lasten parlamentti aloitti vuonna 2012 sitten ja LastenForssa-valtuusto 2018.

LastenForssa-valtuuston tuoreet aloitteet henkivät raikkautta ja vahvistavat, että tulevaisuuden toivojamme kannattaa kuunnella. Esitysten toteuttaminen ei vaadi juurikaan rahaa, vaan toimeen tarttumista.

Forssalaiskoululaisten valtuusto esittää, että ensi lukuvuonna jokaisessa forssalaisessa peruskoulussa tarjotaan oppilaille ensiapukoulutusta hätätilanteita vasten. Sitä ei kukaan voi väittää turhaksi.

Ehdotettu lukukoiratoiminta varmasti innostaa ja auttaa lukemisen kanssa kamppailevia lapsia harjoittamaan taitoaan.

Ajantasainen ja perusteltu vaatimus on myös pitää Forssan koulujen kellot oikeassa ajassa ja saada ohjeistusta kasvomaskien hävittämiseen.

Lapsivaltuutettujen mielestä opettajien pitäisi löytää Wilma-viesteihin joka oppilaasta myönteistäkin kerrottavaa.

Työ kiusaamisen ehkäisemiseksi jatkuu. Rahankeräysesitys Ukrainan pakolaisten hyväksi osoittaa suurta sydäntä.

Kokousasioita oli käsitelty ennakkoon koulujen oppilaskuntien hallituksissa. Jatkotyöstö tapahtuu lähinnä Forssan sivistys- ja tulevaisuuslautakunnassa, jossa nuorisovaltuustolla on edustajansa.

Lapsella ja nuorella on oikeus osallistua ja vaikuttaa häntä koskevissa asioissa, mutta tämä ei aina täysin toteudu YK:n lapsen oikeuksien sopimuksesta huolimatta. Lapsia on kohdeltava Suomen perustuslainkin mukaan tasa-arvoisesti yksilöinä.

Lasten ja nuorten osallistaminen ja kuuleminen vaativat aikuisilta päättäjiltä oikeaa asennetta ja nuorten tasavertaista kohtaamista. Nuorten on hyvä ymmärtää, että heidän mielipiteellään on väliä ja sillä voi vaikuttaa asioihin. Näin heistä kasvaa aktiivisia ja muita kuuntelevia aikuisia.

Tärkeää on se, että lähestymistapa lapsiin ei ole hallinnollisesti ylhäältä alaspäin, vaan että viesti kiirii alhaalta ylös.

Uusimmat

Fingerpori

comic