Pääkirjoitukset

Tuomaripeli käynnissä Yhdysvaltain suunnasta

Ruth Bader Ginsburgin arkku lepää Yhdysvaltain korkeimman oikeuden rakennuksen edessä. Kuva: epa08692528
Ruth Bader Ginsburgin arkku lepää Yhdysvaltain korkeimman oikeuden rakennuksen edessä. Kuva: epa08692528

Yhdysvaltain presidenttipelissä ovat entistä korkeammat panokset. Korkeimman oikeuden tuomarinimitys hämmentää vaalisoppaa entisestään.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo jo lauantaina ilmoittaa, kenet nimittää vapautuneeseen korkeimman oikeuden tuomarin virkaan.

Näin nopea nimitys ennen marraskuun presidentinvaaleja sotii vanhoja pelisääntöjä vastaan. Elinikäisen nimityksen läpimeno on republikaanienemmistöisen senaatin käsissä.

Republikaanien mieleisellä tuomarilla saisi korkeimman oikeuden päätökset kallistusmaan vahvasti konservatiivisempaan suuntaan vuosikymmeneksi eteenpäin.

Kun arvoliberaali tuomari Ruth Bader Ginsburg kuoli viikko sitten, korkeimpaan oikeuteen jäi kahdeksan tuomaria, joista arvoliberaaleja on kolme ja konservatiiveja viisi.

Korkeimman oikeuden tuomarinimitys on Trumpille myös keino estää ”demokraattien vaalivilppiä”, koska uskoo mahdollisen vaalituloskiistan postiäänestyksineen päätyvän vielä korkeimpaan oikeuteen.

Ei kuitenkaan ole selvää, että korkein oikeuden tuomarit toimisivat asiassa Trumpin pillin mukaan.

Mikä vielä huolestuttavampaa, Trump ei toimittajien kysyessä suoranaisesti lupautunut rauhalliseen vallanvaihtoon, vaan väisti kysymyksen. Vaalituloksen kunnioittaminen – on se kuinka tiukka tahansa – on demokratian perusta.

Korkeimman oikeuden päätöksillä on Yhdysvalloissa merkittävä rooli perustuslain ylimpänä tulkitsijana, joten sen kokoonpanokin on poliittisesti kuuma kysymys.

Korkein oikeus saa puntaroidakseen mm. terveydenhuoltolain eli Obamacaren. Ehkä entistä konservatiivisempi korkein oikeus muuttaisi kantaansa aborttioikeuteenkin, joka jakaa kansakuntaa.

Korkeimman oikeuden tuomarin valinta on Yhdysvalloissa iso tapahtuma, jossa käydään läpi tuomariehdokkaan kantoja eri kysymyksiin siirtolaisista aseenkantoon ja vähemmistöjen oikeuksiin.

Tuomarinimityksen lopullista vaikutusta USA:n presidentinvaalien tulokseen ei tiedä vielä kukaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic