Pääkirjoitukset

Turve muuttui kerralla kirosanasta pelastajaksi – Turpeella on taas paikkansa Suomen onneksi eurooppalaisessa vertailussa monipuolisessa energiapaletissa

Turveauma Kaustisella, Keski-Pohjanmaalla, joka on yhdessä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaan kanssa maan merkittävimpiä turvetuotantoalueita. Kuva: Vesa Moilanen
Turveauma Kaustisella, Keski-Pohjanmaalla, joka on yhdessä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaan kanssa maan merkittävimpiä turvetuotantoalueita. Kuva: Vesa Moilanen Lehtikuva/Vesa Moilanen

Vuosi sitten keskellä karua korona-aikaa Suomi-nimisessä maassa käytiin kiihkeää kamppailua turveyrittäjien elinkeinon puolesta. Sanna Marinin (sd.) punavihreä hallitus oli päättänyt turpeenkäytön alasajosta, joka onkin toteutunut jopa ennakkokaavailuja nopeammassa tahdissa.

Turve- ja myös monet kuljetusyrittäjät olivat kuin ällikällä lyötyjä. Yrittäjien vastalauseet, eduskuntaan saakka edennyt turvetta uusituvaksi energiaksi vaatinut kansalaisaloite ja myös muistutukset venäläisen tuontihakkeen lisääntyvästä käytöstä kaikuivat kuitenkin kuuroille korville.

Hallitus tuki jonkinmoisena kädenojennuksena turvekoneiden romuttamista lähes 30 miljoonalla eurolla. Rahalla on taipumus rauhoittaa.

Päivän valjettua Ukrainan sodan jälkeiseen karuun arkeen melkein kaikki on toisin. Ei massiivisia turvekoneita olisikaan pitänyt romuttaa, ei edes valtion piikkiin, vaan toiminnassa ne olisi pitänyt säilyttää. Huti oli paha. Tuo on jälkiviisautta tietenkin kaikki, mutta samalla vakavaa muistutusta idealististen äkkikäänteiden riskeistä. Onneksi aivan kaikki turveyrittäjät eivät ole antautuneet.

Venäläisestä tuontienergiasta pyritään nyt pois pakon sanelema. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on esittänyt turpeen käytön lisäämistä huoltovarmuussyistä.

Turve on muuttunut kerralla kirosanasta melkeinpä pelastajaksi, ei tietenkään kaikenkattavasti, mutta omalta osaltaan.

Turpeenpoltosta ehdittiin luopua useilla energialaitoksilla. Myös verot ja päästömaksut on määrätty aikoina, jolloin nykyisestä kriisistä ei ollut käryäkään.

Nyt on tehtävä riittävän pitkäjänteisiä päätöksiä, eikä turvekelkkaa seuraavalla kerralla pidä kääntää paniikissa. Kaksi U-käännöstä riittää.

Turpeella oli ja on taas paikkansa Suomen onneksi eurooppalaisessa vertailussa monipuolisessa energiapaletissa.

Kukaan ei voi kiistää turpeenkäytön haitallisia vaikutuksia tai suomalaisen suoluonnon arvoa. Turvetta saataneen kuitenkin riittävästi jo ennestäänkin tuotannossa olleilta soilta. Uusia ei toivottavasti tarvita.

Uusimmat

Fingerpori

comic