Pääkirjoitukset

Työskentely eläkkeellä ei saa tuntua työläältä – Kun ansaintapakkoa ei ole, kyse on työn sopivuudesta, merkityksestä ja sisällöstä

Eläkkeellä ahkeroivat Markku Korpi ja Olli Salo (oik.) kävivät marraskuussa purkamassa Liekkitiimin teltan Tammelan Hykkilässä. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Eläkkeellä ahkeroivat Markku Korpi ja Olli Salo (oik.) kävivät marraskuussa purkamassa Liekkitiimin teltan Tammelan Hykkilässä. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Työeläkeyhtiö Ilmarisen kyselyn mukaan kaksi kolmesta eläkeläisestä haluaa työskennellä eläkepäivinään, useimmiten osa-aikaisesti. Mutta ei välttämättä samoissa töissä.

Vastanneista vain yksi kahdestakymmenestä arvioi hyvinvointinsa tai terveytensä huonoksi. Kasvanut määrä kokee jaksavansa työelämässä hyvin.

Kuusi-seitsenkymppisten terveys on nykyisin paremmalla tolalla kuin 1990-luvulla.

Työnteko vetää sikälikin, että joka toinen ei pidä eläkettään riittävänä. Verotuksen soisi kannustavan entistä paremmin eläkeläisiä lisäansioihin. Kannustinloukkuja pitää purkaa.

Lisäansiot ovat mukava lisä, mutta eivät tärkein kannustin työskentelyyn eläkkeellä.

Parin päivän työskentely viikossa maistuisi monelle. Niin myös keikka- ja projektityö. Olennaista on, että tekeminen olisi mielekästä.

Työskentely tuo viikkoihin rytmiä ja lisää tärkeää sosiaalista kanssakäymistä, kun muutoin vaarana on unohtua neljän seinän sisälle. Työelämässä voi paremmin kokea olevansa osa yhteiskuntaa.

Kyselyn perusteella kiinnostusta siis on, mutta Eläketurvakeskuksen tutkimuksen mukaan vain joka kymmenes 63–67-vuotias käy säännöllisesti töissä.

Työeläkevakuuttaja Kevan kysely kertoo, että kantahämäläisistä eläkeläisistä lähes joka neljäs käy palkkatöissä säännöllisesti tai epäsäännöllisesti.

Kun pakkoa työskentelyyn ei ole, kyse on työn sopivuudesta, merkityksestä ja sisällöstä. Lisäksi eläkeläiset mielivät itse päättää työtahdistaan.

Mielekkyyttä moni on saanut vapaaehtoistyöstä, mutta siitä ei kerry lisätuloja.

Työnantajien on syytä jatkossa räätälöidä eläkeläisille sopivia osa-aikapestejä, sillä kokeneista sijaisista on suurta apua. Tarvetta on etenkin hoiva-alalla.

Työyhteisössä pitäisi ymmärtää kokemuksen tuoma hyöty.

Eläkkeellä työskentely on lisääntynyt tasaisesti viime vuosikymmenen puolivälin jälkeen eläkeuudistuksen vuoksi.

Nyt on tarvetta edistää työllistymistä helpottavia toimintamalleja kuten eläkeläisten rekrytointipalveluita. Siitä hyötyy koko kansantalous.

Uusimmat

Fingerpori

comic