Pääkirjoitukset

Uhkaavaan sähköpulaan kannattaa varautua ajoissa – Enää ei voi luottaa tuontisähkön saatavuuteen

Fingridin varavoimalaitos muodostaa nopean häiriöreservin eteläisen Suomen sähkönsiirron solmukohdassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Torstaiaamun uutinen uhanneesta sähköpulasta nostatti kansalaissa suurta huolta. Miten käy talvella, jos jo nyt kantaverkkoyhtiö Fingridin täytyi käynnistää suurimmat varavoimalaitoksensa Forssassa ja Joroisten Huutokoskella tasapainottamaan Suomen sähköjärjestelmää?

Kymmenen vuotta vanha Forssan varavoimalaitos on Fingridin varavoimalaitoksista selvästi suurin, eräänlainen sähkösiirron viimeinen lukko. Yhdessä Huutokosken varavoimalaitoksen kanssa tehoa oli käytössä runsaat 500 megawattia eli yli puolet Fingridin omien, nopeasti käynnistettävien varavoimalaitosten tehoreservistä.

Torstaina uhannut sähköpula sai alkunsa, kun Olkiluodon ydinvoimalaitoksen uuden kolmosreaktorin koeajo-ohjelman ylösajo sakkasi ja sen sähköntuotanto viivästyi etukäteen ilmoitetusta.

Fingridin oli käynnistettävä varareserviään, kun tuulienergiaakaan ei tuolloin ollut juuri tarjolla ja pyydettävä säätösähkömarkkinoilta lisää ylössäätötarjouksia. Säätösähkön hinta on poikkeuksellisen korkealla.

Sähköpula ei siis realisoitunut. Tilanne oli parin sattuman summa, mutta tarpeellinen opetus, että kaikkeen on varauduttava näinä poikkeusaikoina.

Sähkönsaannin epävarmuus johtuu Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan ja siitä seuranneista pakotteista ja rajoituksista.

Olkiluodon kolmosreaktorin pitäisi aloittaa normaalikäyttö täydellä 1600 megawatin teholla 10. joulukuuta. Se hälventäisi suurimmat uhkakuvat sähköpulasta. Jos reaktorin normaalikäyttö tästä siirtyy, uhat sähköpulasta vahvistuvat.

Fingrid varoitti viime kuun puolella, että ensi talvena sähkön riittävyys on epävarmaa ja sähkökatkotkin ovat reservilaitoksista huolimatta tuolloin mahdollisia.

Jos oma sähköntuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan kotimaista kulutusta, ei auta muu kuin hetkellisesti rajoittaa kulutusta. Sitä kukaan ei toivo.

Tuontisähkön saatavuus vaarantuu, jos kireä pakkasjakso koettelee yhtä aikaa Itämeren alueen maita. Varsinkin jos Norja pitää päänsä ja vähentää sähkön yhdysjohtojen kapasiteettia huoltovarmuutensa nimissä.

Jos sähkökatkoja tulee, ne ovat alueittain kiertäviä ja suunnitelmien enintään kahden tunnin mittaisia. Katkojen ulkopuolelle on määrä jättää vain yhteiskunnan kannalta kriittiset kohteet. Tieto sähkökatkosta voi tulla nopeasti.

Omassa arjessa voi ehkäistä sähköpulan syntyä vähentämällä sähkönkäyttöä. Siihen on kova kannustin, sähkön huikea hinta.

Uusimmat

Fingerpori

comic