Pääkirjoitukset

Ukrainan sota polttaa idänkaupan siltoja – Suomen pitää nyt irrottautua vähästäkin riippuvuudesta venäläisestä energiasta

Suomessa käytettävästä puuhakkeesta osa on tuotu Venäjältä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Suomessa käytettävästä puuhakkeesta osa on tuotu Venäjältä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Venäjä on omilla häikäilemättömillä sotatoimillaan Ukrainassa ansainnut rajut pakotteet ja markkinoiden vastatoimet. Yritykset yksi toisensa jälkeen ilmoittavat vetäytyvänsä arvaamattomilta idänmarkkinoilta.

Suomi ei ole sentään yhtä riippuvainen Venäjän-kaupasta kuin muinoin.  Suomen pitää nyt irrottautua riippuvuudestaan venäläisestä energiasta.

Suomen ei pidä tukea sotarikoshallintoa käyttämällä venäläistä energiaa, jos vaihtoehtoja on. Toisekseen Venäjä voi käyttää energiantoimituksiaan myös Euroopan kiristykseen.

Sota Euroopassa iskee muutenkin energiapolitiikkaan. Suomen talous yrityselämästä kotitalouksiin saakka saa kärsiä yhä kallistuvasta energian hinnasta.

Venäjä on ennen hyökkäystään tehnyt tiliä öljy- ja kaasuvaroillaan sekä ydinpolttoaineellaan. Suomen ainoa öljynjalostaja Neste on tuonut valtaosan raakaöljystään Venäjältä.

Hiilineutraalisuuteen pyrkivä Fortum on ilmoittanut keskeyttävänsä kaikki uudet investoinnit Venäjällä.

Fennovoiman venäläisvetoinen ydinvoimalahanke on tullut tässä tilanteessa tiensä päähän. Olkiluoto 3:n kauan odotettu käynnistyminen parantaa sähkön omavaraisuutta.

Jopa perussuomalaisten entinen johtaja, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho kääntyi Venäjän hyökkäyksen tuohduttamana kannattamaan “vihreää siirtymää” pois fossiilisista polttoaineista, kunhan hintojen nousua kompensoidaan verotuksella.

Suomeen energialaitoksiin on tuotu myös venäläistä puuhaketta. Uuteen asentoon kääntyvä energiamarkkina ei vielä juuri tunnu mutta voi uhata seuraavaa lämmityskautta.

Tilanne on nostanut esiin vaatimuksia, että turpeen alasajo pitää viheltää poikki tai ainakin aikalisälle. Kaukolämpölaitosten toimintaa ei ohjaa ideologia vaan polttoaineen hinta.

Aikaa reagointiin on vielä. Kotimaista tuotantoa pitää huoltovarmuuden nimissä nostaa.

Energiassa ei voi painaa vain hinta ja toimitusvarmuus vaan myös energian puhtaus ja eurooppalainen omavaraisuus.

Poistettu jutusta toistona olleet kaksi sanaa kello 14.40. 

Uusimmat

Fingerpori

comic