Pääkirjoitukset

Uudet päättäjät pääsevät pohtimaan kasvun eväitä

Vain Hämeenlinnan seutu imuroi nyt lisää asukkaita Kanta-Hämeessä. Aloittavien valtuustojen kannattaa ensi töikseen miettiä, miten kunnat lisäävät veto- ja pitovoimaa.
Maakunnan kasvu vaatii, että pakattuja muuttolaatikoita tuodaan Kanta-Hämeeseen. Kuva: AF anja filppula
Maakunnan kasvu vaatii, että pakattuja muuttolaatikoita tuodaan Kanta-Hämeeseen. Kuva: AF anja filppula

Hämeen liiton ja Tilastokeskuksen tilastot kertovat, että Kanta-Hämeen asukasluku on kääntynyt kasvuun monen vuoden laskusuuntauksen jälkeen (FL 29.7.). Tämä on iloinen asia, varsinkin, jos ilmiö on pysyvä.

On kuitenkin harmillista, että kasvu keskittyy vain Hämeenlinnan seudulle. Forssan seudulla väkiluku on pienentynyt jo pitkään. Riihimäen seudun väestötappio on pienoinen yllätys.

Käytännössä kaikki väestönkasvu Suomessa syntyy muuttoliikkeestä, koska syntyvyys on kuolinlukuja pienempi. Varsinkin Forssan seudulla alhainen syntyvyys haastaa tekemään koviakin muutoksia varhaiskasvatukseen ja koulutiloihin.

Koronapandemian aikana pientalojen kauppa on käynyt kiivaana. Asuminen väljemmin ja jopa maaseudulla on alkanut kiinnostaa.

Vielä on vaikea sanoa, onko ilmiö pysyvä. Myös moni ulkosuomalainen on pandemian aikana palannut takaisin kotimaahan.

Nyt aloittavien luottamushenkilöiden päänvaivana onkin, millä pidetään nämä nyt muuttaneet paikkakunnilla ja millä saada aikaan positiivisen kehityksen kierre, joka tällä hetkellä näyttää siivittävän esimerkiksi Janakkalan kehitystä.

Tässä kuussa toimintansa aloittavien uusien valtuustojen kannattaa ensi töikseen pitää seminaaria siitä, mitä aikaisemmat päättäjät ovat tehneet oikein ja väärin. Millaisilla strategioilla kuntien veto- ja pitovoimaa lisätään. Vallitseeko elinkeinopolitiikasta yksimielisyys?

Seudullista yhteistyötä on vielä paljon varaa tiivistää.

Janakkalan kunnanjohtaja Reijo Siltala arvioi ihmisiä muuttaneen niin pääkaupunkiseudulta kuin muista Kanta-Hämeen kunnistakin (HäSa 28.7.). Janakkalalla näyttäisi olevan tarjolla jotain, jota esimerkiksi Forssan ja Riihimäen seutujen kunnilla ei ole.

Joka kunta tarvitsee uusia asukkaita ja veromaksajia. Nyt aloittavien päättäjien pitää katsoa rohkeasti tulevaisuuteen. Ennen ei ollut paremmin. Pitää löytyä poliittista johtajuutta tehdä vaikeitakin päätöksiä.

Uusimmat

Fingerpori

comic