Pääkirjoitukset

Vahdinvaihdos sujui Elonkierrossa – Elonkierron ystäviä on syytä kiittää esimerkillisestä yhteisöllisestä kansalaistoiminnasta

Elonkierrossa viihtyvät myös possut, kuten kuva viime kesältä todistaa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Elonkierrossa viihtyvät myös possut, kuten kuva viime kesältä todistaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Maaseutu- ja kotieläinpuisto Elonkierron kohtalo näytti kolme vuotta sitten synkältä, kun Luonnonvarakeskus ilmoitti, ettei sillä ole enää varaa ylläpitää maatalouden esittelypuistoaan. Elonkierto verotti Luken budjettia 200 000– 250 000 eurolla vuodessa.

Luke joutui leikkaamaan rahoituksensa laskiessa kaikki ne versot, jotka eivät kuuluneet sen ydintoimintaan. Laitos haki seutukunnalta muita toimijoita jakamaan Elonkierron ylläpitokustannuksia ja lupasi olla kustannusjaossa mukana parin vuoden ajan.

Vuonna 1998 aloittaneen puiston jatko vaikutti kesällä 2019 hyvin epävarmalta, vaikka tukiyhdistykseksi nousi Elonkierron ystävät ry.

Monikaan ei uskonut, että vapaaehtoiset, työssä käyvät ihmiset voisivat ottaa puiston hoitaakseen, kun Jokioisten kunnastakaan ei oikein Elonkierron pelastajaksi ollut.

Elonkierron ystävät on vastannut puistosta tämän vuosikymmenen alusta asti ja on ollut rakentamassa Elonkierrolle toimintamallia, yritysten ja yhdistysten verkostoa.

Tukiyhdistys on hakenut ja saanut toimintaansa avustuksia kunnasta opetusministeriöön sekä ely-keskukseen saakka. EU-hankerahoitus on auttanut pitkälle. Elonkierron kahviotulot ovat rikka rokassa.

Jatkohaasteena on toiminnan vakiinnuttaminen.

Elonkierron ystävät on virkistänyt Elonkiertoa mm. joulu- ja pääsiäispoluilla ja kesäajan tapahtumilla. Ero entisaikoihin on jäänyt varsin pieneksi, kun suhde Lukeen on tiivis.

Koronapandemia päätti kuitenkin lasten maatalousnäyttely Mansikin, mutta kiritti puiston digiloikkaa.

Nyt maaseutu– ja kotieläinpuistossa on edessä uusi, toivottavasti vilkas kesä. Toimintakin voi laajentua puiston maa-alueiden tapaan.

Kesäiseen Elonkiertoon kuuluvat maatiaisrotuiset eläimet sekä viljelykasvit.

Elonkierron ystäviä on syytä kiittää esimerkillisestä yhteisöllisestä kansalaistoiminnasta. Yhdistys on osaltaan taannut, että monimuotoisuus säilyy lounaishämäläisessä vapaa-ajan vietossa. Samaa monimuotoisuutta yhdistys pitää kirjaimellisesti yllä Elonkierron luonnossa.

Vallan surkeaa olisi ollut, jos Elonkierron upea miljöö Loimijoen polveilevassa kupeessa olisi jäänyt heitteille.

Uusimmat

Fingerpori

comic