Pääkirjoitukset

Vaihtoehtojen vähyys kirittää kiertotaloutta

Kiertotalous on kunniassa Kiimassuon envitech-alueella. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kiertotalous on kunniassa Kiimassuon envitech-alueella. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kiertotalouteen ladataan suuria odotuksia. Hankkeissa näkyy edelleen myös viherpesua mutta myös aitoa uskoa hiilenmustaa valoisampaan tulevaisuuteen.

Naantaliin mielitään nyt poistuvan öljynjalostamon korvaajaksi bio- ja kiertotalouskeskittymää.

Kiertotaloudella onkin hyvä sointi. Siinä on biotalouden lailla jotain samaa käsitteen laveutta ja myönteistä virettä.

Sitran alkuvuodesta teettämä kyselytutkimus osoittaa, että kiertotalouden tunnettuus on noussut selvästi muutaman vuoden aikana.

Vahvin assosiaatio liittyy materiaalien kierrätykseen. Entistä useampi yhdistää kiertotalouden uuteen talousmalliin, joka vähentää luonnonvarojen ylikulutusta eri tavoin.

Kiertotalous on jo normaalia arkea. Yksittäisetkin ihmiset voivat omalta osalta vaikuttaa, vaikkakin vaikutus kertautuu isojen massojen kautta.

Kyselyn vastaajista iso osa näkee, että kiertotaloutta tulisi opettaa kaikilla koulutusasteilla.

Kiertotalous ponnistaa luonnonvarojen rajallisuudesta. Se ei ole köyhäilyä vaan resurssiviisautta. Kiertotalous luo myös uutta työtä ja liiketoimintaa.

Kiertotalouttaan ylistävät mm. Helsinki, Espoo, Turku, Lahti, Tampere, Jyväskylä ja Oulu siinä kuin Forssa, Riihimäki ja Hämeenlinnakin.

Suomen ympäristöopisto Syklissä laaditaan parhaillaan Kanta-Hämeen kiertotalouden tiekarttaa yhdessä eri toimijoiden kanssa. Suunta on kohti vähähiilistä ja luonnonvarojen kestävää käyttöä.

Euroopan unionillakin on uusi kiertotalouden toimintasuunnitelma, koska nykyisellä ylikulutuksella loppu alkaa häämöttää.

Suomella on hyvä mahdollisuus saada vientimarkkinoille uusia kierrätysalan tuotteita ja innovaatioita.

Hallitusohjelma pyrkii vahvistamaan Suomen roolia kiertotalouden edelläkävijänä.

Jotta kiertotaloudesta tulee todellista valtavirtaa, se vaatii myös järkevää verotuksellista ohjausta. Ei liikaa eikä liian vähän.

Haaste on valtava, mutta vaihtoehdot ovat kuitenkin vähissä.

Uusimmat

Fingerpori

comic