Pääkirjoitukset

Välipalakokeilusta eväitä koko seutukunnalle asti

Kotieväät iltapäiväksi vai välipala koulun puolesta. Moni toivoo jälkimmäistä. Kuva: Tapio Tuomela
Kotieväät iltapäiväksi vai välipala koulun puolesta. Moni toivoo jälkimmäistä. Kuva: Tapio Tuomela

Suomen ilmainen kouluateria on todellinen etuoikeus ja harvinaisuus maailman mitassa. Kouluruokailu alkoi täydentyä 1970-luvulla välipalan jakamisella, mutta se joutui sittemmin kuntatalouden hampaisiin.

Iltapäivän välipala auttaa todistetusti oppilaita jaksamaan. Vahinko vain, että välipalan tarjoaminen on kouluissa nykyisin verraten vähäistä.

Forssan seudulla koulut edustavat pitkälti valtakunnallista linjaa: Vain maksulliseen iltapäivätoimintaan osallistuville tarjotaan opetusministeriön evästyksen perusteella välipala, ei juuri muille oppilaille, kun koulurahat ovat tiukassa.

Jokioisten kunnan sivustolla todetaan, että välipalaa tarjotaan niille oppilaille, joiden terveydentila sitä vaatii.

Tammelan koulukeskuksessa on järjestetty yläluokkien maksullinen välipala.

Forssassa mukavan poikkeuksen tekee Keskuskoulu, jonka nykyinen oppilaille ilmainen välipalatarjonta perustuu koulua käyviin pitkämatkalaisiin, Pohjois-Forssan oppilaisiin.

Keskurin välipala on ollut vaatimatonta perustasoa. Nyt veden ja leivän lisäksi voi saada päivästä riippuen joko jogurtin, hedelmän tai juurespalan. Jouluun jatkuva kokeilu antaa eväät jatkolle.

On aina parempi, että koulusta saa terveellisen välipalan kuin että oppilas turvautuu virvoitusjuomaan ja keksiin tai sipseihin ja makeisiin.

Kouluruokailusuosituksen mukaan maksuton välipala tulee tarjota, jos oppilaiden koulupäivä matkoineen kestää yli kolme tuntia koululounaan jälkeen. Suositus toteutuu tosin vain osassa kouluja.

Maksullisen välipalatarjonnan järjestäminen on vapaaehtoista, Tästä poikkeuksena on mainittu 1.–2. luokan iltapäivätoiminnan välipala.

Kouluruokailu herättää myös poliittisia intohimoja. Keskusta linjasi vuonna 2018 tavoitteeksi, että kaikille koululaisille pitäisi taata maksuton välipala.

Nykyisen hallituksen ohjelmassa mainitaan lyhyesti, että välipalan toteuttaminen selvitetään koulupäivän uudistamisen yhteydessä.

Vasemmistoliitto on Forssassakin tehnyt valtakunnallisen kampanjan mukaisen valtuustoaloitteen, joka vaatii kouluihin maksuttomia aamupaloja.

Joka kunnalla ja koululla on periaatteessa mahdollisuus profiloitua tarjoamalla koululaisilleen kattavammin purtavaa, jos on kysyntää, rahaa ja hyvää tahtoa.

Uusimmat

Fingerpori

comic