Pääkirjoitukset

Vapautumista pannasta odotetaan kuumeisesti

Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry:llä tuli mitta täyteen ja kuohahti ylikin. Kuva: Riku Hasari / HäSa
Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry:llä tuli mitta täyteen ja kuohahti ylikin. Kuva: Riku Hasari / HäSa

Matkailu- ja ravintolapalveluiden Mara jätti perjantaina kantelun oikeuskanslerille.

Maran mielestä hallitus on viivytellyt alan työpaikkojen kustannuksella. Erityisesti Maraa kismittää hallituksen päätös jättää Kanta- ja Päijät-Hämeessä ja Uudellamaalla tiukimmat rajoitukset voimaan, kun ne muualla höllennettiin.

Tilanne muuttui perjantaina, kun ravintoloiden aukioloaikoja pidennettiin myös näissä maakunnissa. Kuitenkin liian vähän ja liian myöhään. Kanta-Hämeessä olisi voitu palata jo perustasolle.

Tiukat rajoitukset ovat tuntuneet paitsi yrittäjien kukkarossa myös työntekijöiden toimeentulossa. Töitä ei ole ollut tai niitä on ollut satunnaisesti. Erityisesti nuorten työllistyminen alalle on saanut koronan aikana kolhuja.

Ravintola- ja matkailualalla tehdään paljon näyttötutkintoja ja harjoitteluja. Nyt molemmat ovat olleet jäissä.

Esimerkiksi vuonna 2019 alalle otettiin kesätöihin 18 000 nuorta. Tänä kesänä muutama tuhat nuorta on saanut alalta työpaikan.

Maran toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan kolme neljästä majoitus- ja ravintola-alan työntekijästä on ollut myös korona-aikana lomautettuna.

Alan tilanne on ollut hankala. Rajoitukset ovat astuneet voimaan yleensä seuraavana aamuna. Höllennysten kanssa yrittäjät saavat odottaa päivätolkulla. Molemmissa tilanteet käyvät kalliiksi.

Kun tilanne on maakuntien välillä hyvin erilainen, valuvat potentiaaliset asiakkaat viereiseen maakuntaan Pirkanmaalle, jossa ollaan jo perustasolla. Maakunnan matkailu- ja ravintola-ala kärsii tappioita.

Julkisella paineella on merkitystä. Perjantaina Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri tiedotti, että pandemiaryhmä pitää maanantaina ylimääräisen kokouksen. Ristipaine terveysturvallisuuden ja talouden välillä on kova.

Jospa maanantaina olisi aika siirtyä perustasolle. Ravintoloita tämä helpottaa vasta siinä vaiheessa, kun valtioneuvosto asiasta päättää eli todennäköisesti ensi viikon lopulla. Taas menetettiin yksi hyvä kesäviikonlopun myynti.

Uusimmat

Fingerpori

comic