Pääkirjoitukset

Varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa vallitsee helposti yhden linjan malli – Se kaipaa ravistelua

Varhaiskasvatus nähdään helposti yksien silmälasien läpi. Kuva: Pekka Rautiainen
Varhaiskasvatus nähdään helposti yksien silmälasien läpi. Kuva: Pekka Rautiainen

Psykologian tohtori Aino Saarisen kasvatustieteen väitöskirja aiheutti jo ennen tarkistustaan myrskyn vesilasissa tällä viikolla (HS 9.11.).

Saarinen tutki kasvatustieteen väitöskirjassaan 15-vuotiaiden oppimistuloksia muun muassa matematiikassa, luonnontieteissä ja lukutaidossa. Tutkimuksessa käytiin läpi vuosien 2012 ja 2015 Pisa-tuloksia.

Väitöskirjan mukaan varhaiskasvatus voi parantaa koulukypsyyttä ja näkyä parempina oppimistuloksina alaluokilla, mutta myöhemmällä iällä lapsuuden varhaiskasvatuksella ei ole merkitystä oppimistuloksiin. Saarisen mukaan koulujen uudet opetusmenetelmät ovat yhteydessä heikentyneisiin oppimistuloksiin.

Kansainvälisissä tutkimuksissa on jo todettu, että varhainen päivähoidon aloitus voi kasvattaa riskiä lapsen aggressiiviseen käytökseen. Saman havainnon teki Saarinen, mutta aiheesta ei juurikaan käydä keskustelua Suomessa.

Varhaiskasvatuksessa ja opetuksesta puhutaan helposti yhdellä suulla. On vain yksi totuus, jota toitotetaan.

Viime vuosina se on ollut se, että yhä nuoremmat lapset halutaan varhaiskasvatuksen piiriin ja kaikille lapsille subjektiivinen oikeus päivähoitoon. Vääntöä on käyty kumpi on parempi: kotihoito vai päiväkoti.

Koulumaailmassa taas on ylistetty digitaalisia alustoja, ilmiöoppimista ja avoimia oppimisympäristöjä.

Sen sijaan aika vähän julkisesti keskustellaan varhaiskasvatuksen rakenteista, käytänteistä, ryhmäkoista ja hoitajien suuresta vaihtuvuudesta.

Uusia opetusmenetelmiä ja avoimia oppimisympäristöjä ei sovi kritisoida ainakaan julkisesti.

Lastenoikeuksien viikkoa vietetään ensi viikolla.

Lastenoikeuksien nimissä keskustelu varhaiskasvatuksestakin ja perusopetuksesta kaipaisi moniäänisyyttä ja perheiden ja yksilöiden huomioimista.

On erilaisia tilanteita, erilaisia perheitä ja erilaisia yksilöitä. Mikä sopii toiselle, ei välttämättä ole parhaaksi toiselle. Tärkeää on, että perusasiat ovat kunnossa. Se lähtee tutuista ja turvallisista aikuisista ja ympäristöstä.

Uusimmat

Fingerpori

comic