Pääkirjoitukset

Varotoimi paikallaan, turhautuminen voi kasvaa

Ihmiset jonottivat AstraZenecan rokotetta perjantaina Milanossa. Suomessa kyseisen rokotteen antaminen keskeytettiin. Kuva: MATTEO BAZZI
Ihmiset jonottivat AstraZenecan rokotetta perjantaina Milanossa. Suomessa kyseisen rokotteen antaminen keskeytettiin. Kuva: MATTEO BAZZI

Koronarokotteiden saatavuutta on tuskailtu eri puolilla maailmaa. Tehtaat suoltavat joka puolella rokotteita sen minkä ehtivät, mutta rokotettavia on tällä hetkellä niin valtava määrä, ettei operaatio voi sujua hetkessä edes teoriassa.

Suomessa rokotustahtia on rankastikin kritisoitu.

Totuus on kuitenkin se, että Euroopan unionin maista Suomi on kärkipäässä, vaikkakin raportointitavat ja -ajankohdat vaihtelevat maittain. Joka tapauksessa torstaina 12,6 prosenttia suomalaisista oli saanut ainakin yhden annoksen.

Edellä olivat muun muassa Israel, Yhdysvallat ja Britannia, mutta myös pieniä valtioita, joissa rokotusoperaatio saattaa olla käytännön tasolla helpompi.

Takaisku oli perjantaina tietenkin se, että AstraZenecalla tehtävät rokotukset keskeytetään Suomessa ainakin ensi viikoksi.

Fimean mukaan Suomessa on ilmoitettu kaksi aivolaskimotukosta AstraZenecan koronarokotteen saamisen jälkeen. Molemmilla sairastuneilla henkilöillä on verisuonitukokseen liittyviä lääketieteellisiä riskitekijöitä ja potilaiden tutkimukset ovat edelleen kesken.

Varotoimena Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on siksi keskeyttänyt kyseisen rokotteen antamisen Suomessa. Tapauksista halutaan lisää tietoa ja arvioida mahdollinen syy-seuraussuhteen olemassaolo.

Ymmärrettävä veto, vaikkakin yleisön yleinen turhautuminen saattaa kasvaa.

Pandemiaa, rajoituksia ja erikoisolosuhteita on takana jo vuoden päivät.

Euroopan lääkeviranomaisen (EMA) arvion mukaan AstraZenecan koronarokotteen hyödyt ovat edelleen haittoja suuremmat. Rokotuksilla torjutaan kuitenkin pandemian leviämistä sekä sairaalahoitoon ja kuolemaan johtavia tautimuotoja.

Koronatilannetta seurataan nyt monella tasolla silmä kovana. Paikallisia ryppäitä on löytynyt niin Turusta ja pääkaupunkiseudulta kuin pienemmässä mittakaavassa Kanta-Hämeestäkin.

Pääkaupunkiseudulla varaudutaan jo siihen, että sairaalakapasiteetti riittää. Useita tehohoitopotilaita siirretty on Husin alueelta siirretty muualle Suomeen.

Hankalassa tilanteessa ei uusia rokotetakaiskuja enää kaivattaisi.

Fingerpori

comic