Pääkirjoitukset

Vastakkainasettelusta ja lakkoilusta pitää päästä sopimiseen – Kovaa on myös EK:n Jyri Häkämiehen retoriikka

Lakkovahteja UPM:n Kaukaan tehtaan portilla Lappeenrannassa aikaisin uuden vuoden aamuna Lappeenrannassa 1. tammikuuta 2022. Kuva: Lauri Heino
Lakkovahteja UPM:n Kaukaan tehtaan portilla Lappeenrannassa aikaisin uuden vuoden aamuna Lappeenrannassa 1. tammikuuta 2022. Kuva: Lauri Heino Lehtikuva/Lauri Heino

Vastakkainasettelun aika ei ole ohi suomalaisilla työmarkkinoilla. Koronakurimuksen keskelläkin maassa käydään neuvotteluja palkoista ja muista työehdoista osin taas uusin askelmerkein.

Yrityskohtainen sopiminen etenee, mutta takkuillen.

Liittokierroksen päänavaajana puolestaan pidetyssä teknologiateollisuudessa saatiin aikaan sunnuntaina sopu kolmen sopimusalan ylemmille toimihenkilöille.

Varsinainen sitkeä taisto on kuitenkin tänään jatkumassa, kun erittäin tärkeää vientialaa uhkaavaa laajaa työtaistelua aletaan torjua valtakunnansovittelijan johdolla. Vastakkaisilla puolin pöytää ovat tiistaina Teknologiateollisuuden työnantajat ja Teollisuusliitto.

Mahdollisen lakon piirissä olisi parin viikon päästä 40 000 työntekijää.

On enemmän kuin toivottavaa, että lakko vältetään ja sopu saavutetaan. Neuvottelujen lopputulos kun antaa suuntaa koko työmarkkinakeväälle.

Yrityskohtainen sopiminen ei suju kuin Störmsössä, ei ainakaan metsäteollisuudessa.

Vuosi alkoi lakoilla useilla UPM:n tehdaspaikkakunnilla, muun muassa Valkeakoskella.

Työnantajaliitto Metsäteollisuus ry on jättänyt hyvästit yleissitoville työehtosopimuksille. UPM:n tapauksessa yrityksen sisällä tarvitaan lisäksi alakohtaista sopimista. Tämä lisää neuvottelujen vaikeutta.

Molemmin puolin pitäisi kuitenkin oivaltaa, että edut ovat lopulta yhteisiä ja niin ovat lakkoilusta koituvat vahingotkin.

Työntekijäpuolella pidetään perinteeseen nojaten kiinni joukkovoimasta. Menneen yli pitäisi kuitenkin jo nähdä.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies muistutti maanantaina, että keskitetyn sopimisen aika on ohi. Se on vienyt valtaa järjestöiltä sinne minne se kuuluukin: yrityksille.

Häkämies lataa EK:n verkkosivuilla, että ”ei voi välttyä ajatukselta, että palkansaajien kova retoriikka ja lakkohalut kumpuavat tästä muutoksesta”. Liittokierros tarjoaa Häkämiehen mukaan ay-liikkeelle mahdollisuuden koviin toimiin ja samalla yritykseen kääntää jäsenmääränsä nousuun.

Kovaa on myös EK:n Jyri Häkämiehen oma retoriikka.

Uusimmat

Fingerpori

comic