Pääkirjoitukset

Vastuun pakoilu ei jättänyt vaihtoehtoja

VTV:n pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin käyttäytyminen on suomalaiselle mentaliteetille kuin myrkkyä juottaisi. Erottamisesta päättäneelle eduskunnalle jäi vain yksi mahdollisuus.
Yli-Viikari voi joutua vielä myös oikeuden eteen. Häntä epäillään kahdesta rikoksesta nimikkeellä törkeä virka-aseman väärinkäyttäminen. Kuva: valtiontalouden tarkastusvirasto
Yli-Viikari voi joutua vielä myös oikeuden eteen. Häntä epäillään kahdesta rikoksesta nimikkeellä törkeä virka-aseman väärinkäyttäminen. Kuva: valtiontalouden tarkastusvirasto

Valtiotalouden tarkastusviraston pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin kujanjuoksu päättyi keskiviikkona puolenpäivän jälkeen, kun puhemies Anu Vehviläisen nuija kopahti pöytään eduskunnan täysistunnossa.

Eduskunta päätti yksimielisesti erottaa Yli-Viikarin virastaan pääjohtajana. Pohjan tälle loi jo eduskunnan kansliatoimikunnan tiistainen näkemys.

Vielä reilu puoli vuotta sitten juuri kukaan ei ollut kuullutkaan Tytti Yli-Viikarin nimeä, mutta nyt nimi on suurelle osalle kansasta tuttu. Hän on hankkinut VTV:n piikkiin esiintymisvalmennusta, kauneudenhoitoa ja tehnyt tyyriitä virkamatkoja ulkomaille.

Vaikka kuluja olisikin perusteltavissa viranhoitoon liittyen, mieleen nousee eittämättä vanha sanonta pukista kaalimaan vartijana. Kun työpaikan ovessa lukee valtiontalouden tarkastusvirasto, yhteisten verovarojen käyttö ja kulukuri nousevat vielä erityiseen keskiöön. Se on asia, jota Yli-Viikari ei pääse pakoon.

Hämmentävintä tilanteessa on ollut Yli-Viikarin haluttomuus myöntää virheitään. Ensin hän pakoili pitkään toimittajien kysymyksiä ja sitten on esiintynyt julkisuudessa hyvin pontevasti tunnistamatta tehneensä mitään väärää. Kaiken kukkuraksi pääjohtaja vieritti syyt mahdollisista virheistä alaisilleen.

Se on esiintymis- ja johtamistapa, joka ei kerta kaikkiaan mene läpi. Kaikki tekevät virheitä, mutta niiden edessä täytyy olla nöyrä. Edestä johtamista arvostaville suomalaisille pomon vastuunpakoilu ja alaisten syyttely on kuin myrkkyä juottaisi.

Jotain Yli-Viikarin mentaliteetista kielii se, että ilmeisesti hän ei ole halunnut kertoa virkamatkojen lentopisteistään edes kuulusteluissa. Poliisi on hankkinut tiedot muuta kautta.

Ei olisi aivan mahdotonta, että Yli-Viikari ei purematta niele edes eduskunnan erottamispäätöstä, vaan valittaa asiasta hallinto-oikeuteen.

Vaikka tuore tapaus henkilöityy ehkä liiaksikin, on yhteiskunnallisesti äärettömän tärkeää, että virkamiesten ja virastojen rahankäyttöä seurataan tarkasti. VTV:n tapauksen on syytä herätellä päätöksentekijöitä ja tuoda uusia käytänteitä valvonnan suhteen.

Uusimmat

Fingerpori

comic