Pääkirjoitukset

Vauvalle omaa rahaa ja taloustietoutta

Kuvassa vuoden 2021 ensimmäinen kantahämäläinen vauva, Ida ja Sami Jukolan poika. Kuva: Tomi Vesaharju
Kuvassa vuoden 2021 ensimmäinen kantahämäläinen vauva, Ida ja Sami Jukolan poika. Kuva: Tomi Vesaharju

Kansanedustaja Juha Sipilän (kesk.) työryhmä on pohtinut keinoja kotimaisen omistajuuden lisäämiseksi. Julkisuudessa on nostettu lähes 70 kohtaa sisältävältä listalta esimerkiksi lapsen oma säästötili.

Mallissa Suomen valtio avaisi jokaiselle vastasyntyneelle lapsen osakesäästötilin, jonne valtio tallettaisi pesämunaksi 300 euroa.

Varojen sijoittamisesta päättäisivät huoltajat, joille annettaisiin riippumatonta sijoitusmateriaalia muun muassa äitiyspakkauksessa ja neuvolassa.

Sipilän mukaan (Yle 24.3.) koulu voisi myös tukea ”kummilahjan” kartuttamisessa.

– Koulussa esimerkiksi 15-vuotiaana opeteltaisiin, miten sijoittamista ja omistamista tehdään. Sitten täysikäisenä sen saisi hallintaan. Sillä tavalla saataisiin jollain aikavälillä jokainen suomalainen tähän mukaan.

Työryhmän esitys on raikas tuulahdus. Suomi on ollut mallimaa neuvolajärjestelmässään, nyt uusille kansalaisille annettaisiin muutakin kuin terveydellistä ja henkistä pääomaa tulevaisuutta varten taustasta riippumatta.

Sosiaalisessa mediassa moitittiin, ettei valtion tukien tai etuisuuksien tarkoituksena voi olla omaisuuden kartuttaminen. Toiset kun ehtivät laskea, millaisen potin lapsi täysi-ikäisenä saisi, jos vanhemmat sijoittaisivat lapsilisät valtion antamalle tilille. Siitä syntyisi käsiraha vaikka omaan asuntoon.

Keskustelussa kannattaisi muistaa, että suurimmassa osassa perheitä lapsilisät menevät kiertoon eli niillä ostetaan ruokaa, vaatteita ja muita hyödykkeitä tai maksetaan lapsen harrastuskustannuksia.

Edelleenkin kuitenkin lapsen oma osakesäästötili voisi kannustaa vanhempia tai kummeja panemaan tilille vaikka pienenkin summan tai lapsi itse voisi laittaa tililleen kesätyö- tai viikkorahojaan.

Kapitalistista ajatusta ei kannata heti tyrmätä. Sehän tähtää sekä vanhempien että lasten taloustaitojen ja -tietojen karttumiseen. Samalla tavalla myös peli- ja it-miljonäärit ovat sitoutuneet 6 miljoonalla eurolla tukemaan lasten- ja nuorten yrittäjyyskoulutusta. Keneltä on pois, jos nuoret oppivat lapsena taloustaitoja ja kiinnostuvat rahasta?

Fingerpori

comic