Pääkirjoitukset

Velkaralli ei ole suomalaisten mieleen

Suomen hallitus on joutunut turvautumaan mittavaan velanottoon koronan vuoksi. Myös ensi vuosi menee raskaasti miinukselle.
Suomen hallitus on joutunut turvautumaan mittavaan velanottoon koronan vuoksi. Myös ensi vuosi menee raskaasti miinukselle.

Valtio velkaantuu kolmessa vuodessa lisää noin 34–38 miljardia euroa. Pääsyyllinen on koronapandemia, joka iski koko voimallaan viime vuonna ja tuo ongelmia kuluvaan vuoteen. Edes ensi vuosi ei suju talousmielessä normaalisti.

Finanssikriisissä 2009–2011 etenkin Eurooppa torjui lamaa leikkauksilla ja tiukalla taloudenpidolla, mutta nyt toimitaan toisin. Velkaantuminen on ennennäkemätöntä joka puolella maailmaa.

Riskit kasvavat jatkuvasti, kun keskuspankit rahoittavat nappuloiden painamisella kansalaisten elämää. Riskejä olisi myös siinä, jos rahahanat laitettaisiin yhtäkkiä kiinni. Vasta tulevaisuus näyttää, toimiiko Eurooppa ja euroalue nyt paremmin kuin viime kriisissä.

Ilta-Sanomien tuoreessa kyselyssä suomalaiset eivät hurranneet hallituksen velkarallille ja julkisten menojen paisuttamiselle koronakurimuksen helpotuttua.

Taloustutkimus teki lehdelle tutkimuksen, jossa esitettiin viisi väitettä hallituksen harjoittamasta talous- ja finanssipolitiikasta.

Tulosten perusteella suomalaiset ovat huolissaan valtion velkaantumisesta.

Vastaajista peräti 59 prosenttia on erittäin tai melko huolestunut valtion velkaantumisesta. Toisaalta 38 prosenttia ei ole kovin tai lainkaan huolestuneita.

Jakolinjat ovat kyselyn perusteella selvät: vasemmistopuolueissa ja vihreissä ollaan vain vähän huolissaan, porvaripuolella asia koetaan toisin.

Perussuomalaisten kannattajista 93 on huolissaan velkaantumisesta, kokoomuslaisista 83 prosenttia, ja hallituspuolue keskustan kannattajista velka huolettaa 77 prosenttia.

Tulevaisuudessa jakolinja saattaa olla vielä jyrkempi, sillä asiantuntijat ovat arvioineet, että maakuntatasoiset sote-ratkaisut ja väestöpyramidin muoto paisuttavat julkisia menoja miljardeilla euroilla vuosittain – vaikka uudistuksen alkuperäinen ajatus oli juuri päinvastainen.

Velkaantumisen vaara on siis olemassa, olipa hallituksessa tulevaisuudessa minkälainen pohja tahansa. Silti: huolettoman velkaantumisen sijaan tarvittaisiin toimenpiteitä, joilla Suomea saataisiin raiteilleen.

Uusimmat

Fingerpori

comic