Pääkirjoitukset

Vesi on ihana, mutta vaarallinen elementti

Surullista, mutta totta, että juhannuksena hukkumistilastoihin tuli taas piikki. Tilastojen mukaan juhannuksena hukkuneiden määrä tosin vaihtelee vuosittain suuresti.
Uimarannoilla riittää hellesäillä vilskettä. Vanhempien olisi hyvä mennä valvomaan rannalla somettamisen sijaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Uimarannoilla riittää hellesäillä vilskettä. Vanhempien olisi hyvä mennä valvomaan rannalla somettamisen sijaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kylmä keli ehkäisee hukkumisia tehokkaammin kuin valistus ja varoitukset.

Ennen juhannusta Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliitto (SUH) korosti, että hukkumistapauksiin johtaa usein kolmen H:n tappava yhdistelmä: helle, humala ja huolimattomuus. Kun nämä ovat läsnä, vedenvaraan joutuminen on aina yhtä vaarallista. Joko uimataito ei riitä tai uimari yliarvioi oman suorituskykynsä.

Uimaopetusliiton asiantuntijat ovat myös panneet merkille, että korona-aika on jo vaikuttanut lasten uimataitoon (Yle 22.6.). Kun uimahallit ovat olleet kiinni, uimaopetusta on ollut mahdoton järjestää peruskoulussa.

Uimaopetuksen kansallisen opetussuunnitelman mukaan opetusta pitäisi olla kaikilla alakoulun luokilla esikoulusta lähtien. Aikaisemminkin tähän on yltänyt vain viidennes kunnista. Korona-aikana opetus väheni entisestään.

Monet vanhemmat ovat huomanneet tämän ja kesän uimakoulut ovatkin useilla paikkakunnilla täyttyneet nopeasti. Parhaiten lapsi omaksuu uimataidon 5–7-vuotiaana, mutta vielä aikuisenakaan uimakoulu ei ole myöhäistä.

Aikojen normalisoituessa kuntien tulee kiinnittää huomiota siihen, että koronan aiheuttama vaje uimaopetuksessa kiritään kiinni.

Uimataito ei saa olla kiinni perheen varallisuudesta. On luontevinta, että opetus tulee koulun yhteydessä.

Uimataidon ylläpitämisessä, kuten monissa muissakin taidoissa, lasten vanhemmilla on avainasema. Ei riitä, että lapsi viedään uimakouluun. Hänen kanssaan pitää käydä uimassa, jotta taito karttuisi.

Ei riitä sekään, että lasten kanssa lähdetään uimarannalle ja sitten ryhdytään somettamaan kännykällä ja jätetään lapset melskaamaan veteen. Jo alkukesästä on tapahtunut useita läheltä piti -tilanteita, kun vanhemmat eivät ole seuranneet vedessä olevia lapsiaan. Asiantuntijat kehottavat unohtamaan kännykän käpälöimisen uimarannalla.

Helteisten kelien ansiosta järvivesi on nyt suorastaan linnunmaitoa. On ihanaa päästä koko perheen voimin rannalle ja vesileikkeihin, joihin vanhemmatkin voivat osallistua.

Uusimmat

Fingerpori

comic