Pääkirjoitukset

Vesiliikennettä on rannalta vaikea valvoa – Poliisilla ja Forssan paloasemalla voisi olla vene yhteisessä viranomaiskäytössä

Poliisivene vauhdissa. Kuva:

Vesiliikenteessä poliisi on Forssan seudun tieliikennettä harvinaisempi näky.

Vuosia sitten poliisilla oli Forssan seudulla käytössään vene, jolla vesiliikennettä saattoi käydä valvomassa. Nykyisin Hämeen poliisin partio tuo veneen Hämeenlinnasta seudulle käväisemään jonkun kerran vuodessa.

Forssan seutu rajallisine vesistöineen jää vesiliikenteen valvonnassa lapsipuolen asemaan, kun Hämeen poliisin vastuulla ovat aavat Vanajaveden, Lahden Vesijärven ja Päijänteen selät.

Veneilijöitä ei tietenkään ole seudulla samassa mitassa kuin autoilijoita, mutta paikallisen poliisiveneen puute tekee valvonnasta kömpelöä. Äkkilähdöt eivät onnistu. Valvontaa on tehtävä maista käsin.

Vesiliikenteessä harmina ovat satunnaiset ruorijuopot sekä veneillä ja etenkin vesiskootterilla hurjastelevat.

Vesiskoottereiden määrä on viime vuosina kasvanut ja sitä mukaa myös lieveilmiöt. Viime viikolla kaksi vesiskootteria törmäsi toisiinsa Tammelan Kuivajärvellä.

Mökkiläiset eivät hevin niele vauhdikasta huviajelua rannan tuntumassa. Loimijoella palautetta kuuluu nopeusrajoituksen ylittämisestä.

Yleistilanne on silti varsin hyvä. Veneellä ja vesiskoottereilla ajajia ei käy joukolla syyttäminen, mutta isosta joukosta löytyy muutamia, jotka eivät piittaa säädöksistä.

Vesiliikenne on vuosien varrella siistiytynyt, mutta parannettavaa on alusten varusteista ja miehistön pelastusliiveistä alkaen.

Vesillä on nykyisin käytössä liikennevirhemaksu, joka on sitä raskaampi, mitä vakavammasta rikkeestä on kyse.

Vesiliikenteeseen alkoholi sopii yhtä huonosti kuin tieliikenteeseen, vaikka ruorijuoppouden promilleraja on edelleen tuplaten kovempi; 1,0. Ruorijuoppousrajan tiukentamisesta on puhuttu toistaiseksi ilman tuloksia.

Kun paikalliset veneseurat toivottavat lisävalvonnan tervetulleeksi, huutoon pitäisi myös vastata. Vaikka vesiliikenne ei ole seudulla huolestuttavalla tolalla, valvonta varmistaisi, ettei käännettä huonompaan pääsisi enää tapahtumaan.

Jos resurssisyistä johtuen oma poliisivene on mahdottomuus, poliisilla ja Forssan paloasemalla voisi olla vene yhteisessä viranomaiskäytössä. Se kävisi hyvästä esimerkistä poliisin ja pelastuslaitoksen välisestä tiiviistä yhteistyöstä.

Uusimmat

Fingerpori

comic