Pääkirjoitukset

Viisumikysymys kaikkea muuta kuin helppo – Sotaa ei voi sivuuttaa, mutta viholliskuvien luomista tavallisten ihmisten välillä pitää edelleen välttää

Autojonoa Vaalimaan raja-asemalla. Kuva: Sami Sorasalmi

Venäjän propagandakoneisto on käyttänyt hyväkseen maansa kansalaisten kohtelua – valheellisin perustein – jo kauan ennen hyökkäystä Ukrainaan.

Pelkät aikeetkin kiristää venäläisten viisuminsaantia Suomeen ovat herättäneet Kremlin: Venäjä ryhtyy vastatoimiin.

Samaan aikaan Venäjällä nostatetaan härskisti Suomi-vastaisuutta latelemalla satuja venäläisten – viisumilla maahan tulleiden – kohtelusta Suomessa. Teet mitä teet, aina on huonosti.

Tähän on totuttu: valhe, emävalhe, Kremlin lausunto.

Tänne halutaan tulla Venäjältä aivan samaan tapaan kuin ennen koronaa ja hyökkäystä Ukrainaan ihan kuin mikään ei olisi muuttunut, mikä herättää ymmärrettävää närkästystä. Sotaa ei voi sivuuttaa.

Paineet kiristää viisumipolitiikkaa ovat nousseet.

Suomen ulkoministeriössä valmistellaan asiaa ja päätöksiä odotellaan.

Kaikki Hämeen vaalipiirin tavoitetut kansanedustajat kannattavat viisumipolitiikan tiukentamista. Linjausten jyrkkyys vaihtelee, mutta hyvin monet käyttävät luonnehdintoja ”pitäisi ehdottomasti kiristää”, ”välittömästi”, ”ilman muuta”, ”pitäisi kiristää” ja ”ehdottomasti pitäisi kiristää”.

Esillä on ollut viisumihakemusten vastaanoton keskeyttäminen. Silloin kuitenkin perustellutkin hakemukset jäisivät käsittelemättä. Lisäksi venäläismatkailijoiden määrä ei heti vähenisi. Jo myönnettyjä viisumeita ei voi peruuttaa ja niitä on valmiiksi myönnettyinä jopa noin 100 000, joista valtaosa monivuotisia (Yle 27.7.), lyhytaikaisiin vierailuihin tarkoitettuja.

Asia on muutenkin kaikkea muuta kuin yksioikoinen.

Suomessa eletään oikeusvaltiossa ja lisäksi viisumiasioita sääntelevät kansainväliset sitoumukset.

Täysin vapaasti ja ilman kontrollia ei rajan yli marssita. Jo nyt viisumeita on evätty (Yle 27.7.) aikaisempaa runsaammin. Näin käy esimerkiksi sellaisissa tapauksissa, joissa sitä on haettu kauttakulkuun muihin maihin.

Parasta olisi, jos linjaus olisi kansainvälinen, eli juuri sellainen, mihin ei ole EU-tasolla päästy, eikä tähän hätään valitettavasti päästäkään.

Suomen maltillinen periaatelinja on ollut tähän asti sellainen, että Venäjää vastaan suunnatut toimet eivät saisi kohdistua tavallisiin venäläisiin – ja siten myös sikäläisen hallinnon vastustajiin.

Viholliskuvien luomista tavallisten ihmisten välillä pitää välttää. Suomessa venäläisilläkin on mahdollisuus saada totuudenmukainen kuva Ukrainassa käynnissä olevasta Venäjän hyökkäyssodasta, toisin kuin kotimaassaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic