Pääkirjoitukset

Viranomais-sotesta tiukkasanaista palautetta

Sote-uudistusta luotsaa nyt vastuuministerinä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). Kuva: Joel Maisalmi
Sote-uudistusta luotsaa nyt vastuuministerinä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). Kuva: Joel Maisalmi

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on ollut vuosikausia työn alla. Eri hallitukset ovat työstäneet sitä omalla tavallaan mutta yhtä lailla huonoin tuloksin.

Sote-uudistus on yleisesti ottaen mitä tarpeellisin, jotta palveluja saataisiin tarjottua nykyistä tasaveroisemmin sekä kohtuukustannuksin. Kaikesta muusta on vain eri näkemyksiä.

Ei ole edes takeita, hillitseekö uudistus kustannusten nousua.

Sanna Marinin (sd.) hallituksella sote-karikko on edessä. Sote-uudistusta luotsaa nyt koronakiireiden keskellä vastuuministerinä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), jolta pitää nyt penätä selkeää linjaa.

Sote-lainsäädännön esitysluonnokset ovat parhaillaan lausuntokierroksella kuntakentällä ja sairaanhoitopiireissä.

Muutostarpeita on ilmennyt. Ja ennusteita, että tämäkin uudistus törmää ongelmiin.

Hämeen maakuntahallitus arvioi lausunnossaan perustellun kriittisesti tulevien sote-maakuntien rahoitusta, itsehallintoa, julkisomisteisten yhtiöiden asemaa sekä uudistuksen aikataulua.

Nykyisessä mallissa maakunnat isännöivät sote-palveluja, mutta patruunana mestaroi kuitenkin valtio.

Mallia voi hakkua viranomais-soteksi, jossa toimivalta uhkaa siirtyä sote-maakunnilta yhteistyöalueiden keskusmaakunnille ja ministeriöille.

Yksityisille ja kolmannen sektorin tuottajille on varattu pelkkä rengin tai apupojan rooli, mikä rajoittaa selvästi rationaalista tuotantotapojen harkintaa.

Suunniteltu rahoitusmalli leikkureineen ei palkitse Kanta-Hämettä, joka on suoriutunut sote-palveluiden tuottamisesta tehokkaasti.

Sote-maakuntien toiminta on määrä kattaa pääosin valtion rahoituksella ja osaksi asiakasmaksuilla. Valtion rahoitus tarkoittaa kuntien verotulojen massasiirtoa valtiolle ja samalla kuntien tuloveroprosenttien tasasuuruista pudotusta.

On vaikea uskoa, että sote-esitys kypsyisi vuoden loppuun mennessä eduskunnan käsiteltäväksi. Työstettävää riittää kosolti. Lakien pitäisi tulla voimaan vuoden 2023 alusta lukien. Uskoo, ken tahtoo.

Uusimmat

Fingerpori

comic