Pääkirjoitukset

Walk in -rokotuksia tarvitaan enemmän, jotta nuoret saadaan piikitettyä – Hoitajien rokotuspakko on hyvä avaus

Walk in -rokotuksia pitäisi Kanta-Hämeessä järjestää enemmän, jotta nuoret aikuiset saataisiin runsain joukoin piikille. Hoitajien rokotuspakkokin on hyvä avaus.
Walk in -rokotukset ovat olleet suosittuja. Erityisesti niiden toivotaan alentavan nuorten ja maahanmuuttajien kynnystä tulla rokotettaviksi. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa
Walk in -rokotukset ovat olleet suosittuja. Erityisesti niiden toivotaan alentavan nuorten ja maahanmuuttajien kynnystä tulla rokotettaviksi. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa

THL:n tilastojen perusteella Kanta-Häme laahaa rokotekattavuudessa. Toisen annoksen saaneita 12 vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia on Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella 75,1 prosenttia. Koko Suomessa 76 prosenttia.

Onneksi sentään koronatilanne on ollut täällä paljon parempi kuin esimerkiksi Päijät-Hämeessä.

Kauppakeskus Goodmanissa järjestettiin torstaina avoin rokotetilaisuus. Piikin käsivarteen sai jonottamalla. Tilaisuuteen oli varauduttu 120 rokoteannoksella, mutta päivän saldo oli yli 400 rokotettua. Organisointi toimi, kun järjestäjät saivat rokotteita ja työvoimaa lisää.

Tilaisuus oli osoitus siitä, että walk in -rokotuksia tarvitaan edelleen, vaikka yli 60-vuotiaiden ja riskiryhmäläisten kolmas rokotuskierros lähtee pian käyntiin.

Kanta-Hämeessä nuoria on rokotettu vaihtelevalla tavalla. Forssan seudulla rokotuksia on hoidettu kouluterveydenhuollon kautta. Tämä on hyvä ja selkeä toimintaperiaate.

Hämeenlinnassa ja Forssan seudulla rokotusajat on pitänyt varata. Esimerkiksi kaikilla yli 12-vuotiailla ei ole omia pankkitunnuksia, jolla pääsisi ajanvaraukseen. Se on hidastanut nuorten rokotteeseen hakeutumista.

Jos walk in -rokotuksiin jonotetaan sankoin joukoin vielä lokakuussa, olisi niitä pitänyt tarjota kantahämäläisille jo paljon runsaammalla tahdilla koko syksyn ajan, jotta rokotuskattavuus saataisiin muun maan tasalle ja sen yli.

Mitä helpompi piikille on tulla, sitä matalampi kynnys se on ottaa. Näin myös nuoret aikuiset saataisiin rokotettua.

Perjantaina Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kannatti terveydenhuollon työntekijöiden rokotuspakkoa nykytilanteessa. Hän väläytti jopa koronapassia terveydenhoitoalalle.

– Siten voisimme varmistaa, että ne henkilöt, jotka hoitavat esimerkiksi herkkiä potilaita, olisivat saaneet riittävän rokotesuojan. Kysehän on siinä hyvään hoitokäytäntöön kuuluvasta toimenpiteestä, Lehtonen sanoi Ylen aamussa.

Kunnossa oleva rokotepassi on avain vapaaseen elämään.

Uusimmat

Fingerpori

comic