Pääkirjoitukset

Yhdysvalloilla oiva mahdollisuus muutoksiin

Ulkopolitiikassa Biden vetää varmasti ennustettavampaa linjaa kumppaneiden suhteen kuin edeltäjänsä ja kovempaa linjaa suhteessa Venäjään. Kuva: STEFANI REYNOLDS / POOL
Ulkopolitiikassa Biden vetää varmasti ennustettavampaa linjaa kumppaneiden suhteen kuin edeltäjänsä ja kovempaa linjaa suhteessa Venäjään. Kuva: STEFANI REYNOLDS / POOL

Ei teatraalista esiintymistä, ei aggressiivista käytöstä, ei kysymysten päälle huutamista, ei järjetöntä itsetehostusta.

Yhdysvaltojen reilut kaksi kuukautta virassa toiminut presidentti Joe Biden veti ensimmäisen varsinaisen tiedotustilaisuutensa omalla tyylillään – joka poikkeaa huomattavasti siitä, mihin maailma sai tottua neljän vuoden aikana.

Tämä saattoi näyttää monesta katsojasta jopa pitkäveteiseltä, mutta asialinja on paluuta normaaliin politiikan päiväjärjestykseen, jonne on Yhdysvalloissa toki vielä pitkä matka.

Asiaan kuuluu nimittäin esimerkiksi se, että entinen presidentti Donald Trump lyttäsi Bidenin lehdistötilaisuuden ja kehui omaa toimintaansa kauppapolitiikassa.

Yhdysvalloissa koronatilanne on selvästi rauhoittunut helmikuun puolivälistä lähtien. Bidenin hallinnon tavoite on nyt se, että toukokuun alkuun mennessä Yhdysvalloissa olisi annettu jo 200 miljoonaa rokoteannosta.

Pandemia antaa Yhdysvalloille myös mahdollisuuden valtavalle talouden elvytykselle ja samalla maan paikoin varsin heikkokuntoisen infrastruktuurin parantamiselle.

Isoissa kaupungeissa infra saattaa vielä toimiakin – ainakin teoriassa – mutta hiukankin kauempana teiden, sairaaloiden, siltojen ja lentokenttien kunto saattaa olla kaukana tasokkaasta.

Joe Biden toivoo kongressilta rakennushankkeisiin jopa 3 000 miljardin dollarin rahoitusta. Potti parantaisi työllisyyttä, mutta varmuutta paketin läpimenosta ei ole.

Ulkopolitiikassa Biden vetää varmasti ennustettavampaa linjaa kumppaneiden suhteen kuin edeltäjänsä ja kovempaa linjaa suhteessa Venäjään.

Yhden kohun Biden on aiheuttanut: hän kutsui Venäjän presidentti Vladimir Putinia tappajaksi, joka joutuu maksamaan teoistaan. Ero entiseen retoriikkaan on selvä.

Bidenilla on siis mahdollisuuksia jäädä positiivisella tavalla historiaan, mutta kysymyksiä on ratkottavana vähintään riittävästi.

Jo koronavirusvariantit voivat Yhdysvalloissa aiheuttaa kriisin, joka kestää tuhottoman pitkään.

Uusimmat

Fingerpori

comic