Pääkirjoitukset

Yhteistyö, helpommin sanottu kuin tehty

Kirjastovirkailija Juho Kankaanpää täyttämässä hyllyjä Forssan kirjastossa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kirjastovirkailija Juho Kankaanpää täyttämässä hyllyjä Forssan kirjastossa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudun kuntien yhteistyöhankkeita löytyi vuosi sitten vino pino, mutta sumaa ei ole toistaiseksi ehditty paljonkaan purkaa toiminnaksi asti.

Yhteistyön tiivistämisessä ja hallintorakenteiden valmistelussa kuluu viiden kunnan kesken paljon aikaa. Aikataulu oli jo esittelyvaiheessa todettu tiukaksi.

Valmistelutyön pitkittyessä haasteeksi nousevat ensi kevään kuntavaalit, jotka uudistavat luottamushenkilökaartia.

Itse asiassa kunnanjohtajaviisikkokaan ei ole sama kuin viime vuoden elo-syys-lokakuussa, jolloin kärkihankkeet lanseerattiin. Vain Forssassa ja Tammelassa istuu sama johtaja. Ja läheltä piti, ettei vaihtuvuus ollut tätäkin suurempi.

Yhteistyöhankkeiden käytännön valmistelu on sentään pitkälti muilla viranhaltijoilla.

Paljon piti valmistelutyössä edetä juuri tänä poikkeusvuonna ja saada yhteistyöhankkeet pitkälti alkuun jo ensi vuoden alusta. Muutosten juna on jäänyt aikataulusta, mutta on sentään yhä raiteilla.

Kunnallisten organisaatioiden ja menetelmien päivittämisessä 2020-luvulle pukkaa kiire, kun kuntien rahahanat ehtyvät ja väestö vain vanhenee ja vähenee. Jotain on toki seudulla saatu aikaan.

Yhteinen seutukirjasto piti oleman yksi nopeimmin toteutettavista hankkeista, sillä seudun kirjastoilla on pitkät perinteet yhteistoiminnasta.

Valmistelu onkin edennyt, mutta selvitettävää ja sovittavaa riittää. Vuosi sitten seutukirjaston aloitusvuodeksi määritettiin ensi vuosi. Nyt se on asetettu vuodeksi 2022, kunhan vain kunnanhallitukset ja -valtuustot saavat asioista päätettyä, kuten syytä olisi.

Seutukirjastossa on kyse hallinnollisesta yhdistämisestä, sillä toimipisteet säilyvät. Seutukirjasto saa myös seudullisen johtokuntansa.

Päätettäväksi tulee myös, mikä kunta ryhtyy seutukirjaston vastuukunnaaksi. Siitä ei kannata riitaa tehdä.

Jos hankkeessa mörkö lymyää, se löytyy jonkun kunnan asettuessa poikkiteloin. Siinä ei olisi voittajia vaan vain häviäjiä.

Onpa seutukirjastohankkeessa täkynä myös uusi kirjastoauto, joka on hankinta-asteella Forssassa ja Tammelassa. Tarvetta sille voisi olla Jokioisilla sekä myös Humppilassa ja Ypäjällä.

Yhteistyön kehittäminen hyödyttää joka kuntaa ja kuntalaisia.

Uusimmat

Fingerpori

comic