Pääkirjoitukset

Yhtiöittäminen ei ole vetistelyn väärti

Vieremän vedenkäsittelylaitos takaa Forssassa hyvän vedenlaadun. Kuva: Lassi Puhtimäki
Vieremän vedenkäsittelylaitos takaa Forssassa hyvän vedenlaadun. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kunnallisten vesiliikelaitosten yhtiöittämishankkeista on saatu kuulla eri puolilta Suomea. Suuressa rahapulassa joissakin kunnissa on pohdittu jopa yksityistämistä. Kritiikki on ollut värikästä.

Ypäjän kunnan vesihuoltolaitoksen ja Loimeen Vesi -liikelaitoksen kihlaus ei johtanut hynttyiden lyömiseen yhteen, vaan laitokset jatkavat itsellisinä. Sulhasen vanhemmat, Loimaan kaupunginvaltuutetut, jäädyttivät yhtiöittämisen, kun epäilivät sen koituvan vedenkuluttajille sittenkin kalliiksi.

Kunnallisten toimintojen yhtiöittämisajatuksiin kohdistuu tahatonta tai tahallistakin väärinymmärrystä. Yhtiöittäminen tarkoittaa julkisten palvelujen järjestämistä yhtiömuodossa. Yksityistäminen taas tarkoittaa omistajuuden siirtämistä pois julkiselta puolelta kaupalliselle yksityissektorille.

Kansalaisaloite vesihuollon yksityistämisen estämiseksi päätyi tänä vuonna kannatusvyöryllä eduskunnan käsittelyyn. Aloite esittää lainsäädäntöä, jolla estetään julkisomisteisten vesihuoltotoimintojen myyminen kaupallisille yksityisille toimijoille.

Aloitteen suursuosion ymmärtää, koska vesihuolto on yhteiskunnalle välttämätöntä ja vesilaitokset luonnollisina monopoleina on syytä pitää kuntien vastuulla. Veden hinta täytyy pitää kohtuullisena.

On tärkeää, että kunnat pysyvät vesihuoltolaitosten vallankahvassa omistajina, olipa kyseessä kunnallinen liikelaitos tai yhtiö. Vesihuoltopalveluja pitää edelleen voida tuottaa myös osuuskuntien avulla.

Vesihuollon yksityistäminen on siis pahasta, mutta yhtiöittäminen ei niinkään. Vesihuollon järjestämisessä tarvitaan kuntien keskinäistä yhteistyötä tai yhteistä osakeyhtiötä.

Kansallinen vesihuoltouudistus lähtee siitä, että riskien hallitsemiseksi vesihuoltoa on kehitettävä ja uudistettava pitkäjänteisesti.

Vesihuollon haasteena toimijoiden jakaantuminen suuriin ja pieniin. Monet vesilaitokset elävät kädestä suuhun ja kärsivät rahoituksen ohella pulaa sekä osaajista että resursseista. Tällöin elintärkeät investoinnitkin vaikeutuvat.

Resurssien parantamiseksi ja toiminnan tehostamiseksi lääkkeet löytyvät uusista yhteistyömalleista seudun laitosten kesken tai sitten laajempien seudullisten laitosten muodostamisesta. Päättäjiltä kysytään siinä kanttia.

Uusimmat

Fingerpori

comic