Pääkirjoitukset

Yksinhuoltajat eivät enää kuulu yhteiskunnan marginaaliin, mutta heidän hyvinvoinnissaan on parantamisen varaa

Perheitä on moneksi, ja yhä useampi on yhden vanhemman perhe. Kuva: Seppo Pessinen
Perheitä on moneksi, ja yhä useampi on yhden vanhemman perhe. Kuva: Seppo Pessinen

Yksi vanhempi lapsineen on tavannut olla Suomessa surkuttelun kohde. Vähävarainen huoltaja, joka syystä tai toisesta on joutunut yhteiskunnassa marginaaliin.

Olettamus ei pidä täysin paikkaansa. Yhden vanhemman lapsiperheet eivät kuulu marginaaliin, vaan heidän osuutensa on kasvanut tasaisesti.

Lähes joka neljännessä lapsiperheessä on huoltajana yksi vanhempi, yleensä äiti.

Vanhempi voi näissä tapauksissa olla lapsensa yksinhuoltaja tai sitten yhteishuoltaja, joka sopii lapsen asioista toisen erillään asuvan vanhemman kanssa. Lapsen asuminen vuoroviikoin molemmilla vanhemmillaan ei ole tosin vieläkään kovin yleistä.

Harva suunnittelee elävänsä yksin lapsen tai lastensa kanssa, mutta monelle vain käy niin. Kumppani voi erota tai kuolla. Tai sitten lapsi syntyy avio- tai avoliiton ulkopuolelle. Lapsen voi myös adoptoida yksin.

Yksi vanhempi kokee perhearjen hyvin kuormittavana selviytymiskamppailuna, kun vastuuta ja perheen ajankäyttöä ei ole toinen vanhempi jakamassa.

Stressi- ja ahdistusoireet ovat yksinhuoltajille tyypillisiä.

Työn ja yksinhuoltajuuden yhdistäminen on perin vaikeaa. Vuorotyö ei yksihuoltajalle juuri sovi. Sairauspoissaolojakin kertyy pienen lapsen vanhempana. Työpaikka voi mennä sivu suun, jos työhaastattelussa erehtyy mainitsemaan yksinhuoltajuuden, vaikka asiasta kysyminen on kiellettyä.

Yksinhuoltajat ovat hälyttävän korkealla köyhyys- ja työttömyystilastoissa. Tosin yksinhuoltajia vielä heikommassa asemassa ovat etuuksiin nähden kahden vanhemman suurperheet.

Valitettavasti monelta yksinhuoltajalta uupuu lähipiirin sosiaalinen turvaverkko, joka voisi auttaa perhearkea soljumaan. Sosiaalinen ahdinko painaa.

Yksinhuoltajille on tarjolla yhteiskunnan tukea ja etuuksia, mutta niitä pitää osata hakea. Kokonaan tyhjän päälle Suomessa ei putoa, mutta yhteiskunnan pitäisi kiinnittää huomiota yksinhuoltajan hyvinvointiin ja jaksamiseen.

Esimerkiksi lapsenhoitoapu pitäisi nähdä ennaltaehkäisevänä, matalan kynnyksen tukitoimena.

Uusimmat

Fingerpori

comic