Pääkirjoitukset

Ylivelkaantumista ei kannata aliarvioida

Luottokortin käytössä on säilytettävä maltti, ettei ylivelkaantuminen yllätä. Kuva: Tapio Tuomela
Luottokortin käytössä on säilytettävä maltti, ettei ylivelkaantuminen yllätä. Kuva: Tapio Tuomela

Suomalaisten maksuvaikeudet ovat vain yleistyneet kuluvan vuoden aikana, mistä osasyynä on kuluttajia kuristava koronakriisi.

Maksuhäiriömerkintä lähentelee kohta jo 400 000 kuluttajan kipurajaa. Maksuhäiriöisten määrä on kasvanut Asiakastiedon rekisterissä vuoden aikana yli 6000 henkilöllä.

Eniten huolta aiheuttavat miehet, joista joka kymmenennellä on maksuhäiriömerkintöjä ja kolmikymppisistä jo joka kuudennella. Naisilla maksuhäiriömerkinnät ovat lisääntyneet miehiä hitaammin.

Ikävässä kehityksessä myönteisintä on alle 30-vuotiaiden maksuhäiriöisten henkilöiden määrän lasku.

Synkintä aluetta Suomessa on työttömyyden riivaama Päijät-Häme, jossa maksuhäiriöisiä henkilöitä on 9,7 prosenttia. Seuraavina maakuntina ovat Kanta-Häme ja Uusimaa, kummatkin 8,9 prosentin osuudella.

Valtiovalta ja luotonantajat ovat koronakriisissä pyrkineet eri toimin vähentämään ylivelkaantumista.

Pankit tarjosivat keväällä ja kesällä ennätyksellisen paljon lyhennysvapaita. Kulutusluottojen korkokattoa alennettiin heinäkuussa toista kertaa vuoden sisään.

Korkokaton lasku näyttää Asiakastiedon ennusteen mukaisesti lisänneen maksuhäiriöitä, kun luottoa ei ole saanut entiseen tapaan.

Hallitsematon luottokierre on syytä katkaista. Hankaluutena on se, että matala korkokatto vaikeuttaa myös väliaikaisen rahoituksen saamista esimerkiksi lomautusjakson ajaksi.

Maksuhäiriömerkintöjen puhdistaminen luottotiedoista nykyistä nopeammin ei poistaisi ylivelkaantumisongelmaa. Se auttaisi vain niitä, jotka ovat saaneet asiansa pikaisesti kuntoon ja kärvistelevät nyt rekisterissä riskitapauksina.

Maksuhäiriöt tapaavat saada alkunsa, kun kuluttajat ottavat velkaa velan päälle ja menettävät kontrollinsa. On verkkokauppaostoksia, luotto- ja osamaksuja niin, että tulot eivät enää riitä niiden maksamiseen, kun asua ja syödäkin pitäisi.

Talous- ja velkaneuvonnan apu ja nuorten taloustaitojen opetus ovat kiistatta olleet tarpeen, eikä tässä taistossa haittaa olisi positiivisesta luottorekisteristäkään.

Kaupallinen yhteistyö

Uusimmat

Näkoislehti

28.10.2020

Fingerpori

comic