Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sote-vaalit lisäävät demokratiaa – Nyt ratkaistaan meille monille kaikkein tärkeimpien yhdessä järjestettävien palveluiden – hoidon, hoivan ja tuen – tulevaisuus

Kirjoitin taannoin erääseen lehteen kolumnin sote-vaalien tärkeydestä ja nostin esiin huolen siitä, etteivät ihmiset tiedä, mistä nyt valittavat aluevaltuutetut päättävät. Joku lähetti minulle kiukkuisen palautteen, että aliarvioin ihmisten tietämystä asiasta.

Tällä viikolla luin lehdestä, ettei Jeppe aio äänestää vaaleissa, koska ei tiedä mitkä vaalit on käsillä tai mistä valitut päättäjät sitten päättävät.

Nämä vaalit ovat äärimmäisen tärkeät, sillä nyt päätetään ihmisten sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen palveluista. Kannustan siis kaikkia käyttämään äänioikeuttaan näissä vaaleissa.

Sote-vaaleissa valittava hyvinvointialueen valtuusto tulee päättämään esimerkiksi siitä, missä ja miten alueen päivystystoiminta toteutetaan, miten neuvolat toimivat ja kuinka vanhuksiamme hoidetaan. Se päättää myös terveyskeskusten sijainnista, lastensuojelun resursoinnista ja mielenterveyspalveluiden saatavuudesta ja missä pelastustoimen asemapaikat sijaitsevat hyvinvointialueella.

Aikaisemmin näitä päätöksiä ovat tehneet muun muassa kuntayhtymien ja sairaanhoitopiirien valtuutetut. Näitä valtuutettuja ei ole valittu suorilla vaaleilla aikaisemmin, vaan puolueet ovat nimenneet ihmiset, jotka sitten kuntien valtuustot ovat nuijineet valtuutetuiksi kyseisiin organisaatioihin.

Rahoituksesta ovat vastanneet kunnat asukasmääränsä perusteella kuntamaksuina.

Sote-uudistuksen myötä vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palveluiden järjestämisestä siirtyy nykyisiltä vajaalta 300 kunnalta 21:lle tätä varten perustetulle hyvinvointialueelle. Rahoitus alueelle tulee jatkossa valtiolta asukasluvun ja sairastavuuden mukaan ja aluevaltuutetut päättävät rahojen kohdentamisesta palveluihin hyvinvointialueella. Eduskunta päättää myöhemmin mahdollisen maakuntaveron käyttöönotosta, joka lisäisi aluevaltuustojen riippumattomuutta ja vahvistaisi valtuutettujen päätäntävaltaa rahoituksen suhteen.

Nämä on nyt ne paljon puhutut leveämmät hartiat. Aluevaltuutetut valitaan nyt ensimmäistä kertaa suorilla vaaleilla 23.1.2022 järjestettävissä vaaleissa. (Ennakkoäänestys 12.–18.1.22)

Uudistuksen tavoitteena on, että terveyserot tasoittuvat ja palveluja saa yhdenvertaisemmin. Tähän kannustaa myös rahoitusmalli, jolla korkean sairastavuuden alueet saavat suhteessa enemmän rahoitusta palveluihin.

Hallinnon uudistaminen ja hyvinvointialueiden perustaminen on iso ja merkittävä, mutta silti vain yksi askel kohti parempia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Tarvitsemme parannusta myös sisältöön.

Tärkeitä ovat myös tulevaisuuden sote-keskukset, joissa sekä sosiaali- että terveydenhuollon palvelut löytyvät yhden katon alta. Myös hoitotakuu on keskeinen uudistus. Se takaisi jokaiselle oikeuden kiireettömään hoitoon viikon kuluessa yhteydenotosta sote-keskukseen.

Nämä ovat vaalit, joilla ratkaistaan meille monille kaikkein tärkeimpien yhdessä järjestettävien palveluiden – hoidon, hoivan ja tuen – tulevaisuus. Sillä on väliä, kuka päättää sosiaali- ja terveyspalveluista hyvinvointialueella.

Muista siis äänestää näissä historiallisissa vaaleissa.

Aino-Kaisa Pekonen

kansanedustaja, vas.

aluevaaliehdokas, Riihimäki