Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Harmoniasta riitasointuihin – Jatkossa kilpailemme hyvinvointialueiden kesken työntekijöistä, palkka on yksi kilpailutekijä

Sote-uudistus koskettaa mittavaa määrää työntekijöitä. Noin 200 000 työntekijää siirtyy uuden työnantajan palvelukseen. Liikkeenluovutusperiaatteella yhdenkään työsuhteen ehtojen tai palkan ei pitäisi heikentyä, päinvastoin.

Palkka saadusta työstä puhuttaa pienipalkkaisia sote-työntekijöitä, Palkkojen harmonisointia odottaa moni. Puheissa on, että kenenkään palkka ei laske. Nousua on luvattu. Tähän on varattu rahaa, mutta liian vähän. Näin saimme mennä viikolla kuulla uutisissa. Harmonisointiin varattu aikakin tuntuu lipeävän useaan vuoteen.

Itselläni on hyvässä muistissa siirtymiseni Forssan kaupungin palveluksesta Fshkyn leipiin. Odotimme muutosta palkkaan, sitä ei tullut. Meille vastattiin, että koska on vain yksi lastenkoti, ei ole vertailupohjaa. Sehän lämmitti ja motivoi.

Suurin osa nyt siirtyvistä työntekijöistä on perustyötä tekeviä henkilöitä, naisia. Heillä on eri työnimikkeitä, mutta heitä yhdistää pieni palkka. Lastenkodin ohjaajan palkka on noin 2300/ kk ja lisät päälle. Lähihoitajien vielä alempi. Sairaanhoitajalla vähän ohjaajan palkkaa enemmän. Työtä tehdään kuitenkin läpi vuoden ja vuorokauden jaksotyössä vanhusten, lasten, kehitysvammaisten ja sairaiden kanssa. Työhön kuuluu väkivallan uhka, psykososiaalinen kuormitus, yötyön rasittavuus, vastuu jne. Oma ryhmänsä on erilaisissa tukipalveluissa hyvinvointialueilla siirtyvissä. Heidän palkkansa on usein alle 2000€/kk

Tällä hetkellä pinnalla on myös työvoiman saatavuus. Paljon on ollut esillä sosiaalityöntekijäpula. Heidän lisäkseen kentällä on paljon muitakin sekä sosiaali- että terveyspuolella. Sosiaalityöntekijöiden palkkoja on korjattu eri tavoin. On rekrytointilisää, vaativuuden arvioinnin kautta tullutta, sitouttamispalkkiota. Arjen perustyön tekijöiden palkoille tätä ei ole tehty.

Viimeisen parin vuoden aikana on ollut selvästi huomattavissa, miten vähän avoimiin paikkoihin haetaan. Työntekijät sijoittuvat nyt muualle kuin kuntapuolelle. Opiskelijat hekin vierastavat määrättyjä suuntautumisvaihtoehtoja. Tampereella tällä hetkellä opiskelevassa monimuoto-sosionomiryhmässä kaksi opiskelijaa on valinnut lastensuojelun suuntautumisen. Jatkossa kilpailemme hyvinvointialueiden kesken työntekijöistä. Palkka on yksi kilpailutekijä.

Katariina Pohjalainen,vas.

aluevaaliehdokas, Forssa