Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kazakstanin mellakat Putinille kuin tilauksesta – Tämä on pahin tie Venäjän lähivaltioille

Kazakstanin viranomaiset ovat vastanneet rajuun mellakointiin äärimmäisen väkivaltaisesti, kansanmurhaa lähentelevällä tavalla.

Raju kapinointi kumpuaa Kazakstanin korruptoituneesta järjestelmästä, vaikka palon sytyttivätkin roihuunsa polttoaineiden kovat hinnankorotukset. Kansalaisten epäluottamus johtajiaan kohtaan on kytenyt vuosikymmeniä.

Keskiaasialainen, valtavan kokoinen öljyvaltio Kazakstan (2,7 miljoonaa neliökilometriä) on Suomesta katsottuna etäällä. Tapahtumilla ja niiden seurauksilla on silti Suomeenkin ulottuvaa merkitystä.

Kansainvälispoliittinen tilanne on ennestäänkin tulenarka. Yhdysvaltain vastaus Venäjän etupiirejä rajoilleen rakentavaan politiikkaan on ollut jyrkän kielteinen. Uusi kriisipesäke luo vain lisää sekaannusta ja pelitilaa Venäjän presidentille Vladimir Putinille.

Kazakstanin muodollinen johto ei epäröinyt hetkeäkään pyytäessään maan tilanteen rauhoittamiseksi apua ”kollektiivisen turvallisuusjärjestön” eli CSTO:n mailta. Tämä tarkoitti Venäjälle välitöntä sekaantumislupaa Kazakstanin sisäisiin asioihin. Pyynnön taustalla vaikutti todennäköisesti myös maan todellisena johtajana pidetty ex-presidentti Nursultan Nazarbajev.

Neuvostoaikojen jälkeen asemaansa noussut eliitti perillisineen pitää yhä Kazakstania otteessaan. Vapaus loistaa pelkällä poissaolollaan.

Juuri parempaa ”lahjaa loppiaiseksi” Putin ei olisi voinut toivoa. ”Rauhanturvaoperaatio” oli valmis alkamaan jo ennen avunpyyntöä. Se tuli kuin tilauksesta.

Kazakstan toimii juuri niin, kuin Venäjä toivoisi kaikkien lähivaltioidensa toimivan: tunnustaa avoimesti kuulumisensa Venäjän valtapiiriin. Juuri tämä tie on pahin mahdollinen kaikille Venäjän lähivaltioille.

Kazakstanissa, kuten kaikissa totalitäärisissä maissa, kansannousun ilmoitettiin olevan rikollisten terroristien hyökkäys maan laillista hallitusta vastaan. Mieltään osoittaneiden murhaaminen oli jo alkanut.

Kazakstanin johto on kiitellyt avusta Kiinan, Uzbekistanin ja Turkin johtajia. Se kertoo kylmää kieltä siitä, mihin joukkoon nämäkin valtiot kuuluvat.