Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Painopiste siirrettävä ennaltaehkäisyyn ja varhaisiin palveluihin!

Hyvinvointialueet ottavat jatkossa vastuulleen yli puolet kuntien palvelutuotannosta, mikä tarkoittaa 20 miljardin euron siirtoa uuden hallinnon alaisuuteen. Tässä muutoksessa on ratkaisevan tärkeää säilyttää fokus siinä, mikä oli alun sote-uudistuksen tavoite. Peruspalvelut ja erikoispalvelut viedään yhden hallinnon alaisuuteen, jolloin on mahdollista siirtää painopiste varhaisiin ja ennaltaehkäiseviin palveluihin.

Jos uudistus toteutetaan hyvin, alueemme asukkaat saavat palveluja nopeasti ja jonottamatta. Samalla voidaan säästää kalliiden erikoispalveluiden kustannuksista. Lapsiperheiden ennaltaehkäisevillä kotipalveluilla voidaan vähentää lastensuojelutoimien tarvetta. Omaishoitajien tukipalveluilla ja kuntouttavalla kotihoidolla voidaan lykätä laitospalveluiden tarvetta. Matalan kynnyksen mielenterveyspalveluilla voidaan vähentää psykiatrisen sairaalahoidon tarvetta. Tai vaikkapa kaiken ikäisten hammastarkastuksilla ja oikea-aikaisella hammashoidolla voidaan ehkäistä salakavalia ientulehduksia ja hampaiden reikiintymisiä.

Erityisen tärkeää on kansantautien, kuten diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien hyvä hoito ja ennaltaehkäisy – näin voidaan välttyä lisäsairauksien aiheuttamilta mittavilta kustannuksilta.

Etenkin ikäihmisille ja lapsiperheille on tärkeää saada tarvittavat peruspalvelut läheltä. Kun aloitin lähes 40 vuotta sitten terveyskeskuslääkärin työn, kävin alueemme kuntien eri toimipisteissä pitämässä vastaanottoa. Kun lääkäri liikkuu, potilaat saavat palvelua läheltä. Vanhusten palveluasuminen tulee turvata omalla kotiseudullaan, jotta omaiset voivat helposti käydä vierailemassa.

Hyvinvointialueiden vaikein haaste tulee olemaan pula osaavasta työvoimasta. Alan vetovoiman lisäämiseksi tarvitaan panostusta hoitotyön arvostukseen, työhyvinvointiin ja palkkaukseen. Hallituksen tulee myös tehdä pikaisia päätöksiä koulutuksen lisäämisestä ja verotuksellisista kannusteista halukkaille tehdä osa-aikatyötä myös eläkeiän saavuttamisen jälkeen.

Tähän asti sairaanhoitopiirien ja kuntayhtymän päättäjät on valittu välillisesti, kuntien valtuustoissa. Rohkaisenkin käyttämään äänioikeutta, sillä nyt on ainutlaatuinen mahdollisuus vaikuttaa suoraan terveys- ja sosiaalipalveluiden päätöksentekoon.

Päivi Räsänen

lääkäri, kansanedustaja, aluevaaliehdokas (kd.)