Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Nyt menivät mutkat hieman suoriksi! Vanhushuollon kurjistuminen alkoi harjoitetun säästöpolitiikan vuoksi

Hyvinvointialuevaalit ovat todella tärkeät, olen siitä Sanni Grahn-Laasosen (Forssan Lehti 9.1.22) kanssa samaa mieltä. Jaan myös huolen ikäihmisten hoidosta. Sitä pitää koti- ja omaishoidosta lähtien tehostaa ja inhimillistää. Tarvitaan myös mahdollisuutta turvalliseen pitkäaikaishoitoon, etenkin muistisairaiden. Palveluvalikoimaan esitänkin perustettavaksi muistikylä Kanta-Hämeeseen. Toteuttajaksi tähän voisi hyvin ryhtyä yksityinen tai 3. sektorin toimija. Sopivia paikkoja löytyy monestakin kunnasta.

Kirjoituksensa lopussa S G-L toteaa ”Laitoshoidon kiristyneissä mitoituksissa oli kaunis ajatus” jatkaen, ”että se on johtanut siihen, että hoitajapulan takia laitoshoitoon ei pääse silloinkaan, kun kotona asuminen ei ole enää turvallista”. Syntyy mielikuva, että laitoshoitoon pääsemisen esteenä olisi tuore hoitajamitoituksen kiristys? Siis nykyhallituksen syytä. Näinhän ei ole, nykyhallitus päinvastoin pyrkii korjaamaan vanhuspalveluiden kestämätöntä nykytilannetta!

Me pitempään mukana olleet muistamme hyvin, kuinka kurjistuminen alkoi 1990-luvun syvän kuntalaman aikana. Siitä alkoi vanhushuollon laitospaikkojen systemaattinen alasajo. Vanhainkodit vain lakkautettiin tai muutettiin palveluasumiseksi, samoin kävi monen terveyskeskuksen vuodeosaston. Tällä kunnat säästivät, kun vanhukset joutuivat vuokraamaan ”oman kotinsa” ja maksamaan kaikki lääke- ja hoitokulut itse. Vanhuksille tämä tarkoitti myös viimeisten elinvuosiensa turvattomuutta. Yksityiset hoivayritykset näet nopeasti ymmärsivät rahasammon avautuneen! Syntyi nopeaa vauhtia hoivayksiköitä, joilta kunnat ostivat vanhuspalvelunsa, usein polkuhintaan.

Vanhuksen näkökulmasta hoivan laatu heikkeni, kun kaikesta säästettiin, jotta yksikkö olisi tuottava. Nopeasti nämä hoivalaitokset siirtyivät muutamalle isolle ketjulle, jonka monimutkaiset omistukset olivat ulkomailla, verotuksen ulottumattomissa. Tai olivat vain lyhyen voitontavoittelun kohteita. Vanhuksista tuli sijoitustuoton välikappaleita.

Viimeinen niitti oli Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen rakennepoliittinen ohjelma 2013. Hallituksen esitys HE240/2014 kiristi merkittävästi ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista annettua lakia (28.12.2012/980), ns vanhuspalvelulakia, 1.1.2015 alkaen. Muutoksen mukaan pitkäaikainen hoito ja huolenpito voidaan toteuttaa pitkäaikaisena laitoshoitona vain lääketieteellisin perustein tai asiakas- tai potilasturvallisuuteen liittyvillä perusteilla. Tarkoituksena oli säästää 272 milj € puolittamalla vanhainkotien ja terveyskeskusten pitkäaikaista laitoshoitoa, sekä rajaamaan tehostetun palveluasumisen paikkoja. Yli 75-vuotiaista maksimissaan 2% saisi olla laitoshoidossa ja 7% tehostetussa palveluasumisessa.

Näin kävi myös pitkin Kanta-Hämettä. Forssassa terveyskeskuksen vuodeosasto oli jo lakkautettu. Forssan seudulla esitettiin v 2019 vähennettäväksi 119 vanhushuollon hoitopaikkaa vuosina 2020–2024. Muutokset alkoivat vuonna 2020 Tammelasta ja Jokioisilta. FSHKY:n laitoshoito päättyy v 2022, mutta myös tehostettua palveluasumista vähennetään. Tavoitteena on, että v 2025 ympärivuorokautisen hoivan piirissä olisi korkeintaan 6% yli 75-vuotiaista seudun asukkaista, eikä noin 10% kuten 2019.

Jan Löfsted

yleislääketieteen erikoislääkäri, Tammela, aluevaaliehdokas, vihr.