Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinvointialueen hallintomalli on tärkein ja vaikein asia – Valiokuntia vai lautakuntia?

Kaksi hallintomallia on ehdolla Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle: valiokunta- ja lautakuntamalli. Mitä ihmettä ne ovat? Näitä asioita eivät osaa selittää juristit tai vuosikymmeniä viroissaan olleet sote-viranhaltijat ja urautuneet kunnanvaltuutetut, joita siis valmistelijat valitettavasti ovat.

Jos tehdään tiukka valiokuntamalli, niin esityksiä ja päätöksiä hierotaan ja käsitellään vain varsinaisten aluevaltuutettujen kesken. Ymmärtääkseni sen hyvä puoli, että valituiksi tulleiden valtuutettujen on oltava koko ajan aktiivisia ja oltava myös selvillä asioista ja toisaalta myös saavat tietoa.

Perinteisen lautakuntamallin hyvä ja huono puoli on se, että lautakuntiin voidaan valita muitakin kuin valtuutettuja, esimerkiksi asiantuntijoita ja pienten kuntien edustajia Tosin tämä pitää erikseen määritellä ja sopia. Toisaalta valiokuntatyöskentelyssäkin voisi olla asiantuntijoiden kuulemisia kuten eduskunnan valiokuntatyöskentelyssä. Kaikesta voisi vielä keskustella, vaikka tuo lautakuntamalli lienee jo sovittu valmiiksi – ja varmaankin sillä huonoimmalla tavalla.

Huonoin puoli lautakunnissa on nimittäin se, että niihin todennäköisesti valitaan vain valitsematta jääneitä aluevaaliehdokkaita tai peräti ”rannalle jääneitä” jo edellisistä vaaleista, vaikka muutkin osaavat asioita kuin ääniä saaneet poliitikot.

Kumpikin malli kyllä huonoiten tehtynä voi sulkea tavallisen ihmisen ja asiantuntijoiden kuulemisen pois. Siksi olisi ensiarvoisen tärkeää, että tätä vaikeaa asiaa edes hiukan avattaisiin, edes näin viime tingassa.

Miksi on jätetty aluevaalien tärkein vallankäyttöä koskeva asia ilman vuoropuhelua? Syytän tästä luokatonta valmistelutoimintaa ja yhtä luokatonta viestintää. Miten silloin voi toimia valistuneena ehdokkaana ja miten voidaan odottaa kiinnostusta äänestämiseen?

Rafael Hellsten

aluevaaliehdokas, Kanta-Häme, Hämeenlinna, Liike Nyt